Nyugdíj: Fico Orbán útjára lépne


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szlovák kormány 9-ről 6 százalékra csökkentené a magánnyugdíjpénztárakba kerülő járulék arányát – adta hírül a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap.


.Az elképzelés megvalósítása esetén, a fennmaradó járulékösszeg a magánnyugdíjpénztárak helyett a nyugdíjbiztosítási rendszer első pillérébe, az állami nyugdíjbiztosítóhoz kerülne. Ez az összeg – éves szinten mintegy 280 millió euró – többletbevételt jelentene az állami biztosítónak és hozzájárulna a költségvetési deficit konszolidációjához is.

Robert Fico kormányának – a pénzügyi tárca előző vezetése által nyilvánosságra hozott, a közkiadások keretszámaival kapcsolatos előrejelzései szerint – 1,166 milliárd euró többletbevételt vagy kiadáscsökkentést kell elérnie 2013-as költségvetésben, ha tartani kívánja a EU által igényelt 2,9 százalékos GDP-arányos költségvetési deficitcélt.A nyugdíjbiztosítási rendszer 2005-ben megvalósított reformját követően Szlovákiában a biztosítottak után, a bruttó bérükből számított járulékalap 28,75 százalékát fizetik be nyugdíjbiztosítási járulékként. Ezt az összeget a munkaviszonyban állóknál részben a munkavállaló, részben a munkaadó fizeti. A befizetett járulék több mint kétharmada (a járulékalap 19,75 százaléka) a nyugdíj-biztosítási rendszer állami, első pillérébe folyik be, a fennmaradó rész (9 százalék) a második pillérbe kerül.

Fico jelezte, hogy ismételten lehetővé szeretné tenni a magánpénztári tagok számára a visszatérést az állami biztosítóhoz. A terv kivitelezése azonban kérdéses, mert a magánpénztárak azt üzenték Robert Ficonak, hogy ebben az esetben elállnak a kormány által infrastrukturális beruházásokra tőlük igényelt egymilliárd eurós kölcsön folyósításától.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra.

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.