A többség nyugdíjba megy munka helyett


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint háromezer nyugdíjas közalkalmazottat, köztisztviselőt szeretnének mentesíteni a tárcák a kényszernyugdíjazás alól – tudta meg a Világgazdaság. A mentesítés folyamata tisztázatlan, az egészségügy bajba kerülhet.


A lap felidézi: Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként legalább 20 milliárd forintos megtakarítást remélt attól, hogy ez év közepétől megtiltják a közszférában dolgozó nyugdíjasok foglalkoztatását; a jogszabály szerint akiknek a munkája nélkülözhetetlen, azok munkáltatói továbbfoglalkoztatási kérelmet nyújthatnak be.

Ezek elbírálásáról a kormányhatározat szerint a kabinet dönt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár javaslata alapján, a Világgazdasággal viszont a Miniszterelnökség azt közölte, hogy a tárcák döntenek a mentesítettek személyéről.

Az érintett 6500 egészségügyi dolgozó kétharmada a nyugdíjat választotta, és a 3700 már nyugdíjasként dolgozó pedagógusnak is csak a töredéke döntött úgy, hogy a katedrán folytatja. Ez szakértők szerint már a közeljövőben komoly létszámgondokat okozhat mindkét területen – írja a Világgazdaság.

További részleteket itt talál.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin rendezvények – Transzferár szabályozás – 2013.04.18. További részletek itt.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 26.

Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás

Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

2024. június 24.

Mit jelent a nyugdíjelőleg?

Sokaknak nyugdíj-igényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. Az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) tartalmazza.