Igazságos volna a nyugdíjak adóztatása

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. február 27.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány valójában meg kívánja szüntetni a magánpénztárakat, az állami nyugdíjpillér rejtett adóval bünteti a nyugdíjasokat, a svéd modell nem teszi érdekeltté az államot a nyugdíjjárulék beszedésében – Németh György közgazdász az [origo]-nak nyilatkozott nyugdíjrendszerünk kilátásairól.Nyilvánvaló, hogy a kormány fel akarja számolni a magánnyugdíjpénztárakat, de ezt nem jogszabályban mondja ki, hanem lehetetlen helyzetbe hajszolja őket – nyilatkozta Németh György nyugdíjszakértő az [origo]-nak.


Az állami nyugdíjpillér fenntarthatóságáról és esélyeiről szólva a szakértő úgy fogalmazott: „Az állam két megoldás között választhat: vagy több adót szed be, és ebből kiegészíti a nyugdíjkasszát, vagy elrejti ezt az adót a nyugdíjrendszerbe, mint ahogyan például a svéd modellben tenné. Ahogy a népesség a demográfiai összeomlás felé közelít, úgy kell egyre magasabb pluszadót kivetni a korrektség megőrzése érdekében, ami egy pont után lehetetlenné válik. Ekkor nincs más, mint a nyugdíjas generációt büntetni azért, mert nem megfelelő mértékben reprodukálta önmagát.” Ha a svéd modell szerint a nyugdíjkassza nem mehet mínuszba, és közben öregszik a népesség, akkor a befizetéseken negatív reálkamat lesz, vagyis a nyugdíjasok rejtett adót fizetnek, amelyet az Országgyűlés nem szavazott meg, ráadásul a létezéséről sem tud – érvel Németh György.

A közgazdász a svéd modell legnagyobb veszélyét abban látja, hogy a kiadási és a bevételi oldal automatikus egyensúlya okán a kormány nem lesz érdekelt a járulékok beszedésében, sőt hajlamos lesz járulékkedvezményeket adni a gazdaság élénkítése érdekében.

A nyugdíj közgazdasági értelemben halasztott fogyasztás, szja-t, sőt egészségbiztosítási járulékot is kellene belőle vonni, de a nyugdíj melletti munkát semmilyen módon nem szabadna korlátozni – javasolja még az interjúban Németh György.

A beszélgetést itt olvashatja el teljes terjedelemben.


Kapcsolódó cikkek:


Van már magyar szabályozás hard Brexit esetére
2019. március 19.

Van már magyar szabályozás hard Brexit esetére

Az Országgyűlés egyhangúlag, 168 igen szavazattal elfogadta egyes törvények Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága Európai Unióból történő rendezetlen kilépése esetére szükséges módosítását.

 Januártól nyugdíjelőleg, áprilisban végleges határozat
2019. március 19.

 Januártól nyugdíjelőleg, áprilisban végleges határozat

Minden év elején, így a 2019. január 1. és a márciusi valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén is nyugdíjelőleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok megjelenéséig.

A társas vállalkozók biztosítási jogviszonyáról dióhéjban
2019. március 19.

A társas vállalkozó biztosítási jogviszonya nagy érdeklődéssel övezett és szinte kimeríthetetlen téma, amely akár napokig tartó vitákra is lehetőséget ad. Első lépésben talán azt érdemes tisztázni, hogy ki-kicsoda a rendszerben.

Márciusban kezdődik a külföldön élő nyugdíjasok éves adategyeztetése
2019. március 13.

Mint ismeretes, minden év márciusában kerül sor a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtási rendeletében előírtak szerint az évenkénti adategyeztetési eljárás lefolytatására a külföldön élő vagy tartózkodó nyugdíjasokkal.