Igazságos volna a nyugdíjak adóztatása

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. február 27.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány valójában meg kívánja szüntetni a magánpénztárakat, az állami nyugdíjpillér rejtett adóval bünteti a nyugdíjasokat, a svéd modell nem teszi érdekeltté az államot a nyugdíjjárulék beszedésében – Németh György közgazdász az [origo]-nak nyilatkozott nyugdíjrendszerünk kilátásairól.Nyilvánvaló, hogy a kormány fel akarja számolni a magánnyugdíjpénztárakat, de ezt nem jogszabályban mondja ki, hanem lehetetlen helyzetbe hajszolja őket – nyilatkozta Németh György nyugdíjszakértő az [origo]-nak.


Az állami nyugdíjpillér fenntarthatóságáról és esélyeiről szólva a szakértő úgy fogalmazott: „Az állam két megoldás között választhat: vagy több adót szed be, és ebből kiegészíti a nyugdíjkasszát, vagy elrejti ezt az adót a nyugdíjrendszerbe, mint ahogyan például a svéd modellben tenné. Ahogy a népesség a demográfiai összeomlás felé közelít, úgy kell egyre magasabb pluszadót kivetni a korrektség megőrzése érdekében, ami egy pont után lehetetlenné válik. Ekkor nincs más, mint a nyugdíjas generációt büntetni azért, mert nem megfelelő mértékben reprodukálta önmagát.” Ha a svéd modell szerint a nyugdíjkassza nem mehet mínuszba, és közben öregszik a népesség, akkor a befizetéseken negatív reálkamat lesz, vagyis a nyugdíjasok rejtett adót fizetnek, amelyet az Országgyűlés nem szavazott meg, ráadásul a létezéséről sem tud – érvel Németh György.

A közgazdász a svéd modell legnagyobb veszélyét abban látja, hogy a kiadási és a bevételi oldal automatikus egyensúlya okán a kormány nem lesz érdekelt a járulékok beszedésében, sőt hajlamos lesz járulékkedvezményeket adni a gazdaság élénkítése érdekében.

A nyugdíj közgazdasági értelemben halasztott fogyasztás, szja-t, sőt egészségbiztosítási járulékot is kellene belőle vonni, de a nyugdíj melletti munkát semmilyen módon nem szabadna korlátozni – javasolja még az interjúban Németh György.

A beszélgetést itt olvashatja el teljes terjedelemben.


Kapcsolódó cikkek:


Kaphat-e árvaellátást az unoka?
2019. május 23.

Árvaellátásra az a gyermek jogosult (ideértve a házasságban vagy az élettársi közösségben együtt élők egy háztartásban közösen nevelt gyermeket is) , akinek szülője öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy rendelkezett a halála időpontjában betöltött életkorra előírt mértékű szolgálati idővel. A házastársi, élettársi közösségben együtt élők egy háztartásban,közösen nevelt gyermeke az a gyermek, akit a házastárs, élettárs a házasságba,életközösségbe vitt, és ezt a gyermeket a házastársa, élettársak egy háztartásban, közösen nevelik.

Megismerhetők a nagyszülői gyed részletei
2019. május 22.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere törvényjavaslatát. A javaslat szerint az ellátás jövő év január elsejétől lesz folyósítható.

ÖPOSZ: visszaestek a munkáltatók pénztári befizetései
2019. május 14.

A nyugdíj- és egészségpénztáraknál jelentősen visszaesett a munkáltatói befizetés aránya az első negyedévben, de ezt ellensúlyozta a hozam és az egyéni befizetések gyarapodása - mondta Kravalik Gávor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke kedden Budapesten, a szektor az első negyedévének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.