Igazságos volna a nyugdíjak adóztatása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány valójában meg kívánja szüntetni a magánpénztárakat, az állami nyugdíjpillér rejtett adóval bünteti a nyugdíjasokat, a svéd modell nem teszi érdekeltté az államot a nyugdíjjárulék beszedésében – Németh György közgazdász az [origo]-nak nyilatkozott nyugdíjrendszerünk kilátásairól.Nyilvánvaló, hogy a kormány fel akarja számolni a magánnyugdíjpénztárakat, de ezt nem jogszabályban mondja ki, hanem lehetetlen helyzetbe hajszolja őket – nyilatkozta Németh György nyugdíjszakértő az [origo]-nak.


Az állami nyugdíjpillér fenntarthatóságáról és esélyeiről szólva a szakértő úgy fogalmazott: „Az állam két megoldás között választhat: vagy több adót szed be, és ebből kiegészíti a nyugdíjkasszát, vagy elrejti ezt az adót a nyugdíjrendszerbe, mint ahogyan például a svéd modellben tenné. Ahogy a népesség a demográfiai összeomlás felé közelít, úgy kell egyre magasabb pluszadót kivetni a korrektség megőrzése érdekében, ami egy pont után lehetetlenné válik. Ekkor nincs más, mint a nyugdíjas generációt büntetni azért, mert nem megfelelő mértékben reprodukálta önmagát.” Ha a svéd modell szerint a nyugdíjkassza nem mehet mínuszba, és közben öregszik a népesség, akkor a befizetéseken negatív reálkamat lesz, vagyis a nyugdíjasok rejtett adót fizetnek, amelyet az Országgyűlés nem szavazott meg, ráadásul a létezéséről sem tud – érvel Németh György.

A közgazdász a svéd modell legnagyobb veszélyét abban látja, hogy a kiadási és a bevételi oldal automatikus egyensúlya okán a kormány nem lesz érdekelt a járulékok beszedésében, sőt hajlamos lesz járulékkedvezményeket adni a gazdaság élénkítése érdekében.

A nyugdíj közgazdasági értelemben halasztott fogyasztás, szja-t, sőt egészségbiztosítási járulékot is kellene belőle vonni, de a nyugdíj melletti munkát semmilyen módon nem szabadna korlátozni – javasolja még az interjúban Németh György.

A beszélgetést itt olvashatja el teljes terjedelemben.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Méltányossági lehetőségek nyugellátásoknál

A társadalombiztosítási ellátások területén mind az egészségbiztosítás, mind a nyugellátások körében lehetőséget biztosít a jogszabály méltányosságból történő intézkedésre. A nyugellátások területén meghatározott feltételek fennállása esetén kivételes méltányosságból a nyugdíj összegének felemelésére, nyugdíj megállapítására és egyszeri segély nyújtására van mód.

2024. február 26.

2024-ben is márciusban kezdődik a külföldön élő nyugdíjasok éves adategyeztetése

Minden év márciusában kerül sor a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtási rendelete, a 168/1997. (X.6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: TnyR.) 76.§-ában előírtak szerint az évenkénti adategyeztetési eljárás lefolytatására a külföldön élő vagy tartózkodó nyugdíjasokkal. Az egyeztetés már kétféle módon történhet.

2024. február 22.

A szövetkezet keretében végzett munka és a nyugdíj

A szövetkezet keretében a szövetkezeti tag biztosítottként végzett tevékenységének időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időt eredményez. Az úgynevezett sajátos szövetkezeti formában történő munkavégzés azonban más helyzetet jelent.