Igazságos volna a nyugdíjak adóztatása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány valójában meg kívánja szüntetni a magánpénztárakat, az állami nyugdíjpillér rejtett adóval bünteti a nyugdíjasokat, a svéd modell nem teszi érdekeltté az államot a nyugdíjjárulék beszedésében – Németh György közgazdász az [origo]-nak nyilatkozott nyugdíjrendszerünk kilátásairól.Nyilvánvaló, hogy a kormány fel akarja számolni a magánnyugdíjpénztárakat, de ezt nem jogszabályban mondja ki, hanem lehetetlen helyzetbe hajszolja őket – nyilatkozta Németh György nyugdíjszakértő az [origo]-nak.


Az állami nyugdíjpillér fenntarthatóságáról és esélyeiről szólva a szakértő úgy fogalmazott: „Az állam két megoldás között választhat: vagy több adót szed be, és ebből kiegészíti a nyugdíjkasszát, vagy elrejti ezt az adót a nyugdíjrendszerbe, mint ahogyan például a svéd modellben tenné. Ahogy a népesség a demográfiai összeomlás felé közelít, úgy kell egyre magasabb pluszadót kivetni a korrektség megőrzése érdekében, ami egy pont után lehetetlenné válik. Ekkor nincs más, mint a nyugdíjas generációt büntetni azért, mert nem megfelelő mértékben reprodukálta önmagát.” Ha a svéd modell szerint a nyugdíjkassza nem mehet mínuszba, és közben öregszik a népesség, akkor a befizetéseken negatív reálkamat lesz, vagyis a nyugdíjasok rejtett adót fizetnek, amelyet az Országgyűlés nem szavazott meg, ráadásul a létezéséről sem tud – érvel Németh György.

A közgazdász a svéd modell legnagyobb veszélyét abban látja, hogy a kiadási és a bevételi oldal automatikus egyensúlya okán a kormány nem lesz érdekelt a járulékok beszedésében, sőt hajlamos lesz járulékkedvezményeket adni a gazdaság élénkítése érdekében.

A nyugdíj közgazdasági értelemben halasztott fogyasztás, szja-t, sőt egészségbiztosítási járulékot is kellene belőle vonni, de a nyugdíj melletti munkát semmilyen módon nem szabadna korlátozni – javasolja még az interjúban Németh György.

A beszélgetést itt olvashatja el teljes terjedelemben.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 26.

Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás

Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

2024. június 24.

Mit jelent a nyugdíjelőleg?

Sokaknak nyugdíj-igényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. Az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) tartalmazza.