Május végéig igényelhetnek jövedelempótlékot a kismamák


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az OEP januárra visszamenőleg kiutalta a jövedelempótlékot minden olyan kismamának, aki helyesen kitöltve, időben benyújtotta a nyilatkozatot. A kompenzációt május végéig azok igényelhetik, akiket az adójóváírás megszűnése hátrányosan érintett.


Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint közel 40.000 igénylőnek küldtek ki nyomtatványt és tájékoztatást, de csak 22.156 ellátásban részesülő küldte vissza a nyilatkozatot. A jövedelempótlék összege 100 és 9500 forint között változik az ellátás bruttó összegétől és a családi kedvezmény igénybevételétől függően.

A jövedelempótlékot csak annak lehet megállapítani, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült, és 2011-re vonatkozóan érvényesít vagy érvényesített adójóváírást.

Az egészségbiztosító munkatársainak tapasztalatai szerint nagyon sok a hibásan, az év elején kiküldött és visszaérkezett családi kedvezményre jogosító nyilatkozattal ellentmondásosan kitöltött nyilatkozat. Sokan küldik be olyanok is, akik a jogszabály értelmében nem jogosultak a kompenzációra.
Nem jár a „kompenzáció”, annak,

  • aki 2011. évre vonatkozó adójóváírást nem érvényesít, vagy
  • akinek 2012-ben állapították meg az ellátását, vagy
  • akinek három kedvezményezett eltartott gyermeke van és azok közül egy után ő igényli a családi kedvezményt (gyermekgondozási díjnál már két kedvezményezett eltartottnál érvényesül ez a szabály)
  • azoknak a 2012-ben gyermekgondozási díjat igénylőknek sem, akik 2011 év végén és 2012. év elején terhességi-gyermekágyi segélyben részesültek.

Az OEP felhívja figyelmet arra, hogy csak azoknak lehet januárra visszamenőlegesen kifizetni a jövedelempótlékot, akik május 31-ig visszaküldik a nyilatkozatot.

(forrás: OEP)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Nyugdíjemelésről döntött a kormány

A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség egy olyan évben, amikor ugyan sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az élelmiszerárak emelkedése jelentős – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

2023. szeptember 26.

Mikor jár özvegyi nyugdíj elvált házastársnak?

Bizonyos esetben az elvált házastárs is jogosult lehet elhunyt volt házastársa után özvegyi nyugdíjra. Ugyanilyen helyzetben lehet az egy évnél hosszabb ideje külön élő házastárs is.