OECD: meg kellene adóztatni a magyar nyugdíjakat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyors intézkedések kellenek a magyar gazdaság stabilizálásához a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden bemutatott, Magyarországról készített friss országjelentése alapján, egyúttal erősíteni kell az aktivitási rátát, mert a foglalkoztatás alacsony szintje az ország egyik legnagyobb gondja – közölte Andrew Dean, az OECD országtanulmányokért felelős igazgatója, aki a nyugdíjak megadóztatását is javasolta.


Andrew Dean kiemelte: Az IMF/EU-megállapodás mielőbbi megkötése kulcsfontosságú Magyarország számára, ez mindenképpen szükséges a forintárfolyamának stabilizálásához és a befektetők bizalmának visszaszerzése érdekében is.

Az OECD igazgatója kiemelte: az elmúlt két évben a kormány intézkedései elsősorban az államháztartás bevételi oldalát érintették különböző egyszeri intézkedésekkel. Ezek helyett hosszú távú, strukturális intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy az államháztartás egyensúlyban maradjon. A nemzetközi szervezet előrejelzése szerint Magyarországon idén 3,4 százalékos államháztartási deficit lesz, jövőre az államháztartási hiány 3,3 százalékra várható. A legkevésbé torzító adókat kellene emelni, ilyen lehetne a vagyonadó és a környezeti adó. Emellett az adók beszedését is érdemes lenne erősíteni a jövőben, a válságadókat pedig 2012 végén ki kell vezetni az adórendszerből.

Az igazgató úgy vélte: vissza kellene hozni az adójóváírás intézményét, adómentességet kell biztosítani az alacsony jövedelműeknek, illetve a gyermekek után járó adókedvezményt nem a gyermekek számához, hanem a jövedelemhez kellene igazítani. Véleménye szerint a munkaerőpiaci helyzet, a foglalkoztatás problematikája jelenleg a magyar gazdaság legfőbb gondja, magas a munkanélküliség, és a minimálbér emelése veszélyezteti az ország közép- és hosszú távú versenyképességet. Be kellene vezetni a regionálisan differenciált minimálbért az országban, mely az elmaradott régiókban erősítené a munkahelyteremtést. A közmunkaprogramokat át kellene alakítani, a képzésre kellene helyeznie a hangsúlyt a kormánynak, hogy az érintetteket hosszabb távon visszavezessék a munkaerőpiacra. A szervezet szerint emelni kellene a munkanélküli segély jogosultsági időtartamát, amelyet tavaly három hónapra csökkentettek.

Andrew Dean kiemelte: „erősíteni kellene a nyugdíjrendszer harmadik pillérét, az önkéntes nyugdíjpénztárakat, a korai nyugdíjaztatás lehetőségeit csökkenteni kell, és meg kellene adóztatni minden nyugdíjellátást Magyarországon”.

(forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 26.

Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás

Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

2024. június 24.

Mit jelent a nyugdíjelőleg?

Sokaknak nyugdíj-igényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. Az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) tartalmazza.