Belehúzott a LinkedIn


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem sok oka van szégyenkeznie a „profik Facebookjának”, az elmúlt hónapokban a pénz és a felhasználók is tódulnak.


Kifejezetten jól meg a közösségi oldalaknak mostanság. Nem sokkal azt követően, hogy a Facebook kiváló hirdetési bevételekről számolt be, és ennek köszönhetően árfolyama lassan visszakapaszkodik a kibocsátást követő gödörből, ezúttal a munkahelyi érvényesülésre szakosodott LinkedIn tudott olyan számokat mutatni, amitől még az elemzők is hátast dobtak.

Pénz áll a házhoz

A profik Facebookjának is nevezett közösségi oldal 364 millió dollár bevételt tudott elkönyvelni az idei második negyedévben, ami könnyed 60 százalékos növekedést jelent éves szinten. A nettó profit ehhez képest első ránézésre szinte elenyésző, mindössze 3,7 millió lett, ám ha az egyszeri tételektől megtisztított, sok szempontból reálisabb képet mutató adatot nézzük, akkor közel 44,5 millió dollár adózott eredményről beszélünk. Ez utódi tétel egy évvel ezelőtt 18,1 millió volt, azaz ezen a soron majdnem 150 százalékos javulás látszik.

A várakozáson felüli számokat visszaigazolta a tőzsde is. Tegnap a rendes kereskedésben 4,5, majd a zárás utáni periódusban további 10 százalékot erősödtek a cég papírjai. Ez azt jelenti, hogy év eleje óta 85 százalékot tudott nőni a részvényárfolyam. Mindezt úgy, hogy tavaly sem teljesített gyengén, sőt.

Felhasználói aktivitás

A LinkedIn jövője szempontjából további, a jelenlegi szép üzleti eredményeknél is fontosabb adatokat is közöltek a pénzügyi jelentéssel együtt. A vállalat tájékoztatása szerint jelenleg 238 millió tagja van a közösségi oldalnak, ami 37 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Ami ennél is lényegesebb, hogy csak az elmúlt három hónapban 20 millióan csatlakoztak az oldalhoz. Összehasonlításképpen: a körülbelül ötször akkora Facebook ugyanezen időszak alatt „csak” 40 millió új felhasználót tudott magához csábítani. A céget irányító Jeff Weiner a témához annyit fűzott hozzá, hogy a mostani periódus volt 2011. óta az első, amikor a feliratkozási ráta gyorsult, azaz a LinkedIn igen jó tartalékokkal rendelkezhet – köszönhetően főleg a fejlődő régióknak, mint például India vagy Brazília.

Ráadásul a LinkedIn estében találni még egy további komoly növekedési potenciállal bíró területet: a mobil eszközöket. Az okostelefonok és táblagépek elterjedését a közösségi oldal egyelőre inkább csak követi, mint aktívan kihasználja. Bár van mobil alkalmazása, az sok tekintetben még nem képes ugyanazokat a funkciókat biztosítani, mint a desktopos felület. Így ha ezen a téren előre tudnak lépni a közeljövőben, az erős katalizátorként hathat mind a felhasználói aktivitásra, mind az ebből eredeztethető bevételekre. Nem lennénk meglepve, ha egy év múlva ismét a mostanihoz hasonló éves növekedésről értesülnénk.

A szakmai közösségi oldal fejlődéséről együttműködő partnerünk, a Bitport.hu (informatika az üzlet nyelvén) számolt be.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 29.

Marad vagy múlik az online kereskedelem térhódítása?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban. A Covid okozta korlátozások, lezárások kényszerűen megváltoztatták a fogyasztási szokásokat, a személyes vásárlási alkalmak jelentősen visszaestek, egyik napról a másikra megnőtt az igény az online jelenlétre. 32 ezer webáruház van ma Magyarországon.