Szótár.net PRO: online szótár cégeknek (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A számítógéppel elérhető szótár a 21. sz. egyik leghasznosabb munkaeszköze. A szótárak minden használati értékét egyesíti a legmodernebb informatika alkalmazásának előnyeivel, beleértve az így elérhető anyagok folyamatos frissítését is. Olyan gyorsaságot és hatékonyságot biztosít az idegen nyelvek használatában, s az anyanyelv magas színvonalú kezelésében, amely csak általa érhető el.


Megengedhetetlen pazarlás nem használni! A nyomtatott szótárak alkalmazását számottevően nehezíti a használat nehézkessége – onnan kezdve, hogy egyszerre akár számos kötetben is keresni kell, a lapozgatós keresgélésen át odáig, hogy mennyi figyelmet és időt követel egy-egy terjedelmes szócikk alapos végigolvasása. Munka közben erre gyakorta nem tudunk időt, energiát fordítani, s egy nagyobb szakanyag írását/olvasását is túlzottan megtöri a manuális keresgélés.

A számítógéppel elérhető szótárak ezt a hátrányt küszöbölik ki azzal, hogy csupán pár kattintás révén máris elénk állítják a keresett szótári anyagot, információkat, a kérdéses szóhoz, kifejezéshez kötődő valamennyi szócikket, s informatikai eszközökkel segítik a keresést, s a talált anyag felhasználását, anélkül, hogy ki kellene lépnünk abból, amit a számítógépen épp teszünk. Alkalmazásuk olyan gyors és egyszerű, hogy érdemes munka közben arra is használni, hogy ellenőrizzük a pontos jelentést, megkeressük a legmegfelelőbb árnyalatot közvetítő szót, kifejezést, s ellenőrizzük a helyesírást – ha igényesek vagyunk, még azokon a nyelveken is, amelyeket jól ismerünk.

Az Akadémiai Kiadó on-line szótárainak használatában kulcsszó és kiemelkedően előnyös jellemző a villámgyors és a valamennyi: közös keretrendszerük egyetlen kereséssel felhozza az összes vonatkozó szócikket mindazokból a szótárakból, amelyek használati jogát megvásároltuk. A rendszer jelenleg 34 szótárt tartalmaz: kétnyelvű kézi- és nagyszótárak, illetve szakszótárak nyolc nyelven, magyar egynyelvű szótárak, bennük az Akadémiai Kiadó nyomtatott szótárainak teljes anyaga, nyelvspecifikus tartalmak, pl. hang, igeragozási táblázat stb. Mindez könnyen átlátható szócikkekkel, webre optimalizált megjelenítéssel. A teljes tartalom jelenleg 3,5 millió szócikk, 35 millió nyelvi elem. Kiemelést érdemel, hogy az orosz szótárak latin betűkkel is használhatók. A választék hamarosan további fontos szótárakkal bővül: bekerülnek a Wolters Kluwer Kft. jogi szótárai is.

E szótárak kiemelkedő erőssége (természetesen a nyomtatottaké is!) a garantált megbízhatóság, a folyamatos minőségbiztosítás. Ezt a szótárszerkesztőség sok évtizedes szakmai tapasztalata és szigorú technológiája biztosítja: több körben szerkesztett, lektorált, korrektúrázott szótárak, amelyek anyagát rendszeresen frissítik. Ez különösen fontos a különféle szakszótárak– műszaki, pénzügyi – felhasználóinak. A szótárai magas használati értékét bizonyítják azok nagy eladási számai is.

A két, itt leginkább használatos nyelvből – angol és német – a szótárak gyakorlatilag teljesen lefedik azt a köznyelvi és szakmai szókincset, amely szavak felmerülhetnek fordítási helyzetben

A további előnyökből és jellemzőkből:

Intelligens hozzáférési rendszer:

 • Interneten elérhető, használatához nincs lokális telepítési és üzemeltetési költség
 • Külön felhasználói bejelentkezést nem igényel
 • Több telephely egyidejű kiszolgálását is biztosítja
 • Rugalmas díjszabás a szótárak és felhasználók száma alapján
 • Intelligens működés a használatban:
 • Címszavas, szöveges és összetett keresés a teljes adatbázisban – ugyanakkor lehetséges a keresés szűkítése meghatározott nyelvekre, szótárakra, egyéni szótárcsoportokra
 • Szótöredékekre való keresés lehetősége
 • Teljes mondatok, hosszabb szövegek szótárazása egyetlen kereséssel
 • Prediktív listával támogatott címszavas keresés
 • Toldalékos szavak szótári alakjának automatikus felismerése
 • Smartclick funkció: a szócikk kijelölt elemeire való kattintással új keresés indítható
 • Lapozás lehetősége a szótár előző, következő szócikkeire
 • Kedvenc szócikkek és előző keresések mentése
 • A felhasználó a rendszerhez hozzáadhatja a saját szótári adatbázisait és saját szócikkeit.

Bővebb információ: www.szotar.net/PRO
Igényeljen ingyenes hozzáférést, hogy kipróbálhassa termékeinket! Vegye fel a kapcsolatot az Akadémiai Kiadó értékesítőjével a szotarpro@akkrt.hue-mail címen!


Kapcsolódó cikkek

2023. október 26.

A mesterséges intelligencia a kiberbűnözésnek is lendületet ad

A vitathatatlan előnyök mellett komoly kockázatokkal is jár a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) alkalmazásnak terjedése – áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett átfogó szakértői jelentésben. Rishi Sunak miniszterelnök szerint szélsőséges esetekben fennáll annak a veszélye is, hogy az emberiség teljesen elveszíti ellenőrzését az AI-technológia felett.