A NAV nem kivételez az amerikaiakkal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az amerikai érdekeltségű cégek adóhatósági kapcsolatai átlagosnak mondhatók a többi céghez képest, és az adóhivatal vizsgálata szerint adóteljesítményüknek, működési kockázatuknak megfelelő, más adózókkal ekvivalens adóhatósági bánásmódban részesülnek – írta összefoglaló jelentésében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


A jelentés az amerikai érdekeltségű cégeknél elévülési időn belül lefolytatott adó- és vámhatósági eljárások 2014. november 6-án elrendelt felülvizsgálatáról készült és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tette közzé a kormany.hu oldalon.

A dokumentum a vizsgálat elrendelésének előzményeiről közli: az adóhatóság külső megítélése – egyes sajtótermékekben különböző forrásokból származó információk együttes, sokszor az egyes források egymást hivatkozásul használó kumulálódó hatására – az utóbbi időben negatív jelleget öltött. A jelentés szerint a sajtóinformációk a közvélemény számára azt sugallták, hogy a NAV célirányosan, rendszerszerűen és rendszeres jelleggel jogszerűtlen eljárásokat folytat vagy bizonyos esetekben eljárásokat mulaszt el lefolytatni, amelynek ok-okozati eredménye éves szinten 1000 milliárd forintos nagyságrendű áfa-bevétel kiesés.

Az összefoglaló jelentés szerint alapvetően két esetben merült fel olyan „konkrétumnak” nevezhető információ, amely alapján valamilyen célzott vizsgálatot lehetett kezdeményezni. Az egyiket az általános forgalmi adót érintő adóellenőrzésekkel, illetve az ellenőrzésre való kiválasztással kapcsolatos sajtónyilatkozatok alkotják. Ebben a nemzetgazdasági miniszter rendelt el belső vizsgálatot, aminek eredményét anonimizált formában közzétették.

EKÁER a próbaüzem után – Mit hoz a március elseje?

Konzultációval egybekötött konferenciánk során a március 1-jével életbe lépett szabályozást ismerhetik meg résztvevőink a gyakorlati tapasztalatok mentén, NAV-os szakértőnktől.

Időpont: 2014. március 11.

További információ és megrendelés >>

A második esetben amerikai érdekeltségű cégek kapcsán merültek fel olyan állítások, illetve hírek, amelyek azt sugallták, hogy a NAV nem a jogszabályokban előírt módon folytat le egyes adóellenőrzéseket ebben az adózói körben, vagy az általa tett bejelentések „félretételével” mellőzi olyan eljárások lefolytatását, amelyek megindítása és lefolytatása a NAV törvényi kötelezettsége lenne. Ebben az esetben a NAV elnöke rendelt el vizsgálatot a Magyarországon valamilyen típusú amerikai érdekeltséggel rendelkező cégek vonatkozásában.

A vizsgálat az összes amerikai érdekeltségű céget érintő konkrét ügy tételes felülvizsgálatának eredményeként megállapítja: a rendelkezésre álló vizsgálati dokumentáció alapján az állami adó- és vámhatóság eljárásai során nem merültek fel olyan információk, tények vagy körülmények, amelyek arra utalnának, hogy a NAV az amerikai érdekeltségű cégekkel szemben bármilyen diszkriminatív intézkedést alkalmazott volna vagy kísérelt volna meg alkalmazni a vizsgálat alá vont eljárási típusokban. Ugyancsak nem volt arra utaló tény, hogy a NAV mellőzte volna az amerikai cégek által tett közérdekű bejelentések kivizsgálását, és ezzel – a jogszabályokban rögzített adóhatósági kényszer figyelmen kívül hagyásával – törvényi kötelezettséget sértett volna.

Nem merültek fel olyan információk, tények sem, amelyek arra utalnának, hogy a NAV rendelkezésére álló jogi eszközök törvényes vagy jogtalan alkalmazásával megkísérelt volna amerikai érdekeltségű cégeknek adózási, pénzügyi, illetve gazdasági hátrányt/érdeksérelmet okozni – írja jelentésében az állami adó- és vámhatóság.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.