A SZÉP-kártya sem tetszik az EU-nak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen, ezúttal a magyar étkezési és szabadidő-utalványok 2012-től hatályos szabályozása miatt – írja az Origo.


Az Európai Bizottság tavaly jelezte, hogy a testület álláspontja szerint a SZÉP-kártyán és az Erzsébet-utalványon alapiló rendszer uniós jogba ütközik. A bizottság szerint monopolhelyzetet teremtett Magyarországon az étkezési jegyek kibocsátására vonatkozó, 2012. január 1-jén bevezetett új szabályozás.

Eszerint csak az állam által kibocsátott Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya élvez kiemelt járulékkedvezményt, ha béren kívüli juttatásként adja a munkáltató.

A most meginduló kötelezettségszegési eljárás annyiban más, mint a Bizottság eddigi tiltakozása, hogy ha Bíróság megállapítja, hogy a kifogásolt jogszabályok ellentétesek az uniós joggal, akkor a magyar jogalkotónak azonnal meg kell szüntetnie azokat. Ha nem így tesz, a Bíróság komoly pénzbírságot is kiszabhat Magyarországra.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.