Adóbírság fenyegeti az Uber-sofőröket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha valaki saját autójával bevételei eltitkolásával üzletszerű tevékenységet folytat, szankciókra számíthat – közölte a NAV.


„Az úgynevezett utazásmegosztó szolgáltatás ellenőrzése is napirendre került” – válaszolta a Népszabadságnak a NAV az Uberrel kapcsolatban feltett kérdéseikre. Közölték: a bebizonyosodik, hogy valaki saját autójával bejelentés nélkül, bevételei eltitkolásával üzletszerű tevékenységet folytat, „a törvényben meghatározott szigorú szankciókra számíthat”. A mulasztási bírságon túl a NAV elrendelheti a sofőr bevallásainak utólagos vizsgálatát, és a megállapított eltitkolt bevételhez kapcsolódóan adóbírságot és késedelmi pótlékot szabhat ki – olvasható a lapban.

Korábban az Adó Online is részletesen írt a közösségi taxizáshoz kapcsolódó adózási kötelezettségekről. Az adószakértő lapunknak elmondta: aki ilyen webes rendszeren keresztül sofőrnek áll, nem biztos, hogy tudja, miféle kötelezettségeket is vesz a nyakába.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Árfolyam az áfában (II. rész)

Az Áfa tv. az euróban megadott értékhatárok forintosítására bizonyos esetekben fix árfolyam alkalmazását írja elő, más esetekben évenként változik az alkalmazandó árfolyam.