Adóbírság fenyegeti az Uber-sofőröket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha valaki saját autójával bevételei eltitkolásával üzletszerű tevékenységet folytat, szankciókra számíthat – közölte a NAV.


„Az úgynevezett utazásmegosztó szolgáltatás ellenőrzése is napirendre került” – válaszolta a Népszabadságnak a NAV az Uberrel kapcsolatban feltett kérdéseikre. Közölték: a bebizonyosodik, hogy valaki saját autójával bejelentés nélkül, bevételei eltitkolásával üzletszerű tevékenységet folytat, „a törvényben meghatározott szigorú szankciókra számíthat”. A mulasztási bírságon túl a NAV elrendelheti a sofőr bevallásainak utólagos vizsgálatát, és a megállapított eltitkolt bevételhez kapcsolódóan adóbírságot és késedelmi pótlékot szabhat ki – olvasható a lapban.

Korábban az Adó Online is részletesen írt a közösségi taxizáshoz kapcsolódó adózási kötelezettségekről. Az adószakértő lapunknak elmondta: aki ilyen webes rendszeren keresztül sofőrnek áll, nem biztos, hogy tudja, miféle kötelezettségeket is vesz a nyakába.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.