Adómegállapítás két hónap alatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A napokban látnak neki a vállalkozások a náluk dolgozók személyijövedelemadó-bevallásainak elkészítéséhez, az ehhez szükséges adatokat ugyanis – elvileg – a munkavállalók március 20-ig a rendelkezésükre bocsátották – írja a Világgazdaság.

Amennyiben nem, akkor az első feladat éppen ezen jövedelem- és egyéb igazolások beszerzése. Mindez persze csak azokra a cégekre igaz, amelyek az előző hetekben ténylegesen rábólintottak az szja-bevallások elkészítésére. Ebben a körben érdemes ellenőrizni, hogy az adott munkavállaló joggal bízta-e adója elszámolását a munkáltatójára. A jogszabályok szerint ugyanis erre csak akkor van lehetőség, ha a magánszemély kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a „segítség” hiányában önadózóként köteles lenne bevallani. Nem kizáró tényező az, ha a munkavállaló év közben váltott munkahelyet, ha e két munkaviszonya nem állt fenn párhuzamosan, és a korábbi munkáltató(k) által a munkaviszony megszűnésére tekintettel kiadott igazolás időben az adó elszámolását vállaló munkáltatóhoz kerül. A jogosultság akkor nem vész el, ha e bevétele mellett a magánszemély kizárólag adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásban, önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetményében, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátásban vagy belföldről származó nyugdíjban részesült.

Vannak azonban további elvárások is a munkáltatói adómegállapítás kapcsán. Ezek között szerepel az, hogy a magánszemély osztalék, árfolyamnyereség, vállalkozásból történő kivonás és életjáradék címén kizárólag a munkáltatójától kapott jövedelmet, illetve hogy a más kifizetőktől származó ilyen jövedelem összege együttesen sem haladja meg a százezer forintot, és az adót a másik kifizető már levonta. Az ingóságok, ingatlan vagy vagyoni értékű jog átruházásából származó bevétel ugyanakkor minden körülmények között kizáró tényező.

A jogszabályok szerint a munkáltató ugyan nem köteles górcső alá venni e – és néhány további – feltételek fennállását, de mindenképpen célszerű felhívni a dolgozó figyelmét a szükséges tudnivalókra, valamint arra, hogy dolgozójának ilyen esetekben adóbevallást kell benyújtania.
Fontos határidő a cégek számára június 10-e, a munkáltatói adómegállapítást ugyanis eddig kell megküldeni a bevallást benyújtó ügyében illetékes APEH igazgatóságához. Az adómegállapítást az adóhatóság részére kizárólag elektronikus úton lehet továbbítani, és a munkáltatói adómegállapításhoz szükséges nyilatkozatok, az annak levezetésére szolgáló nyomtatványok kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, azokat az adóhatóság honlapjáról (www.apeh.hu) lehet letölteni – derül ki az APEH tájékoztatójából.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság Online-on olvasható.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.