Adót csökkentene a pénzügyminiszter


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tárca vezetője szerint szükség van adócsökkentésre, meg van hozzá a háttér, de konkrétumokra csak egy hónap múlva számíthatunk.

Magyarországon szükség van adócsökkentésre, s erre megvan a reális lehetőség – mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn Budapesten. Konkrétumokat nem árult el, csak annyit, hogy az arányok és az adózási gyakorlat megváltoztatásával kívánnak forrást teremteni az adócsökkentésre.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által a legnagyobb adózók számára rendezett találkozón Veres János ismételten kijelentette, hogy nem lát fedezetet a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) által 2009-től javasolt 10 százalékpontos járulékcsökkentésre. Abban teljes az egyetértés, hogy szükség van a járulékcsökkentésre; hogy százalékos mértékű vagy fix összegű legyen, meg kell vitatni és a gazdaság számára optimális megoldást kell választani – mondta. A következő hónap konzultációkkal telik, adóügyekben döntésre február közepén lehet számítani – derült ki.

A pénzügyminiszter újságíróknak elmondta: 1 százalékpontos járulékcsökkentés 80 milliárd forint bevételkieséssel járna. A gazdaság fejlődéséből adódóan 2009-ben reálisan 250 milliárd forintos mozgástérrel lehet kalkulálni Veres János szerint ezt meghaladó forrást a meglévő kiadások csökkentésével, vagy az adórendszer szabályainak megváltoztatásával lehet teremteni.

A cikk teljes terjedelmében a Napi Online honlapon olvasható el.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.