Alapvető élelmiszerek áfáját csökkenthetik


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium azt szorgalmazza, hogy a mai 25 és 18 százalékos áfa öt százalékra csökkenjen az alapvető élelmiszerek esetében – írja a Népszabadság online kiadása, mely szerint az ezzel kapcsolatos tanulmány heteken belül a kormány elé kerül.

A drasztikus áfacsökkentést három verzióban képzelik el a kormányoldalon. Az egyik szerint csak a sertés- és baromfi termékekre vonatkozna a könnyítés, hiszen jelenleg ezek vannak a legnehezebb helyzetben (most 25%-os áfát fizetnek). A második variáció ezt egészítené ki a kenyér- és tejféleségek termékkörével, melyek jelenleg 18%-on adóznak. A harmadik verzió jelentené a legnagyobb terhet a központi költségvetésnek: e szerint a tojás és az étolaj kedvezményes áfája csatlakozna az imént említett körhöz.

„”A költségvetést az agrártárca szerint éves szinten 240 milliárd forintos bevételkiesés érné, ha az ötszázalékos kulcs valamennyi alapvető élelmiszernél életbe lépne. Ebből például a sertés- és a baromfiszektor 44 milliárd forinttal részesedne. Ám ezt a számítások szerint jelentősen ellensúlyozná az, hogy a fogyasztás csökkenése megállna, illetve a kedvezőbb áfakulcs miatt azok is legálissá tennék tevékenységüket, akik eddig a szürke- vagy feketegazdaságban működnek”” – írja a Népszabadság.

Az újság emlékeztet rá, hogy a Baromfi Termék Tanács (BTT) már múlt héten nyílt levélben kérte a kormányfőt, hogy az ágazat termékeire kivetett áfát szállítsák le 10%-ra, így ellensúlyozni lehetne az élelmiszerárak növekedéséből keletkező drágulást és fehéredne a szektor.

A Népszabadság forrásaira hivatkozva azt írja, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elvi szinten nem ellenzi, hogy bizonyos alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen, de az biztos, hogy a költségvetési szempontok dominálnak majd a végső döntésnél. Vagyis ha a kormány valóban meglépi az áfacsökkentést, az valószínűleg csak nagyon szűk körre fog majd vonatkozni.

Forrás: Privátbankár.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.