Az idén már nem kell NYENYI-lapot küldeni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2010-re már nem kell NYENYI adatszolgáltatást teljesíteni, a kötelezettséget nem hosszabbították meg. A 2010. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozó adatokat elmaradt (visszamenőleges)adatszolgáltatás keretében a fővárosi/megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságaihoz kell teljesíteni.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 97. § (2) bekezdése értelmében a nyugdíjjogosultsághoz, illetve a nyugdíj-megállapításhoz szükséges adatokat a nyilvántartásra kötelezetteknek utolsó alkalommal 2009-re vonatkozóan – 2010. április 30-ig, illetve augusztus 31-ig – kellett teljesíteniük a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok felé.

Tekintettel arra, hogy a Tny. 97. §-ának (2)-(4) bekezdését az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló 2009. évi CXVI. törvény 139. §-ának (3) bekezdése 2011. január 1-jétől hatályon kívül helyezte, így a foglalkoztatóknak, egyéni vállalkozóknak 2010. évre vonatkozóan NYENYI adatszolgáltatást nem kell teljesíteniük.

A 2010. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozó adatokat elmaradt (ún. visszamenőleges) adatszolgáltatás keretében jelenleg is a fővárosi/megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságaihoz kell teljesíteni. A visszamenőleges adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges NYENYI keretrendszer, valamint a NYENYI programok az ONYF honlapján elérhetők, illetve letölthetők.

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felhívására a nyugdíjbiztosítási feladatok ellátásához szükséges adatokat tizenöt napon belül kell közölni. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok 2011. szeptemberéig a 2010. teljes évi, és 2012. szeptemberéig a 2011. évi ún. töredékidőszakra vonatkozó adatokat közvetlenül a foglalkoztatótól, egyéni vagy társas vállalkozótól szerzik be.

A 2010. évi adatok közléséhez az ONYF az informatikai támogatást biztosította, tehát a kért adatok elektronikus közlésére is lehetőség van.

Forrás: ONYF


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

A közvetett adózás rendszere Nigériában (1. rész)

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 250 etnikai népcsoporttal; hivatalos nyelve az angol. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek, a gazdaság motorja a kőolaj-kitermelés. A kormány az elmúlt időszakban a közvetett adóztatásra fókuszált, így az áfa kulcsa 5%-ról 7,5%-ra nőtt. Következnek az érdekes részletek.

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.