Brókerek is választhatják a katát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén április 21-ei hatállyal módosult a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvény – tájékoztat közleményében a NAV. A módosítás értelmében biztosítási ügynöki és brókeri tevékenységet végző vállalkozások is választhatják a kivát.


Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény (továbbiakban: Mód. tv.) módosította a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 4.§-ának (4) bekezdését 2013. április 21-ei hatállyal.

A módosítás szerint a  Katv. 4.§ 4.bekezdésének a) és b) pontjai hatályon kívül kerültek 2013. április 21-étől, így a tételes adó hatálya alá bejelentkezhetnek ezen időponttól a TEÁOR 2008 szerint

  • 66.22 Biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység
  • 66.29 Biztosítás, nyugdíjalap egyéb kiegészítő tevékenysége

besorolású tevékenységet folytatók is.

Az adóalanyiság választása esetére rendszeresítettnyomtatványok a 13T101/E és a 13T201T. A 13T101/E nyomtatványon az az egyéni vállalkozó teheti meg bejelentését, aki az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szerepel az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény alapján. Az adóalanyiság választására jogosult Bt-nek és Kkt-nek és egyéni cégnek a 12T201T nyomtatványon kell bejelentését megtennie.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Már működő adózók esetében az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre.
A tevékenységét évközben kezdő vállalkozás bejelentését az állami adóhatósághoz való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheti. Ez utóbbi esetben az adóalanyiság a vállalkozás nyilvántartásba vételének napjával jön létre.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.