Cafeteria: a 2019-es választék (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. március 18.
Címkék:
Rovat:
A béren kívüli juttatások idei választékát, a közlekedési eszközök és az áfa kapcsolatát, és az innovációs járulék hatályos szabályozását tekinti át többek között részletesen legfrissebb, 2019/3. számában az Adó szaklap.

Az Országgyűlés a kormány javaslatára a nyári adócsomagban jelentősen megváltoztatta a munkabéren kívül adható egyes juttatásokra vonatkozó adózási szabályokat. A közelmúltban elfogadott, a jövő évi adómódosításokról szóló törvény kisebb pontosításokat iktatott be ezekbe a szabályokba. Az Adó szaklap legfrissebb számának Béren kívül adható juttatások 2019 című cikkében áttekinti, milyen feltételek mellett adható béren kívül juttatás a munkavállalók számára 2019-ben.

A szaklap Közlekedési eszközök az áfa rendszerében című írásában elsősorban a közlekedési eszközök, mint termékek értékesítésének, beszerzésének, fenntartásának, használatának és bérbeadásának áfatörvényben rögzített szabályait ismerteti. Szó esik többek között a közlekedési eszközök fogalmáról és fajtáiról az áfa szempontjából, a közlekedési eszközök értékesítésének és beszerzésének szabályairól, valamint a parkolási- és útdíjról is.

Az adóhatósági adószámtörlés és a cégbírósági kényszermegszüntetési eljárások kapcsolata című írásában a szerző az adószám törléséhez szükséges alapfeltétel, az adóhatósághoz való bejelentkezés és az adószám-megállapítás folyamatait tekinti át, majd az adószámtörlési esetkörökön belül az adózó szervezeti formája szerinti nyilvántartó szerv jelzése alapján történő adószámtörléseket elemzi, amely tényállások arra irányítják rá a figyelmet, hogy az adóhatósági adószámtörlés nem kizárólag adóigazgatási célokat szolgál. Végül azokra a szankciós esetekre tér ki, amelyek a nem jogszabályszerű adózói működéssel szembeni fellépés lehetőségét teremtik meg az állami adó- és vámhatóság számára.

Adó szaklap előfizetés

Az Adó az adózás gyakorlati kérdéseire összpontosító, havi rendszerességgel megjelenő folyóirat. Szakmai hitelességét az adóigazgatás és a pénzügyi tárca neves szakembereiből álló szerkesztői és szerzői gárda garantálja.

További információ és előfizetés >>

A kis- vagy mikrovállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok 2005 óta mentesülnek az innovációsjárulék-kötelezettség alól, és az elmúlt négy évben a besorolásuknál elegendő volt a saját mutatószámaik figyelembevétele. 2019-től azonban jogszabálymódosítás következtében már nem elegendő a vállalkozás saját szintjén vizsgálni a besorolási mutatókat; figyelemmel kell lenni ugyanis a kapcsolódó és partnervállalkozások adataira, valamint az ún. „kétéves szabály”-ra is. Az Adó szaklap Az innovációs járulék 2019. január elsejétől hatályos szabályai című írásában ennek nyomán áttekinti a kis- vagy mikrovállalkozói besorolás átfogó szabályozását, illetve – az adóalanyok kiszélesedő körére tekintettel – az innovációs járulék 2019. január elsejétől hatályos szabályait is.


Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolt vállalkozások speciális adózási feladatai
2019. július 18.

Vajon milyen feladatokat és felelősségi köröket tárhat fel egy kapcsoltsági átvilágítás? Milyen idő-, költség- és egyéb erőforrás-ráfordítással jár a teendők, kockázatok és jogkövetkezmények (pl. bírságok) és azok hatásainak felmérése? Kövessék most induló esettanulmány sorozatunkat, mely egy képzeletbeli cégcsoportól szól, és még az is lehet, hogy időközben egy képzelt adóellenőrzés is elindul a csoport egyik tagjánál!