Cafeteria: a 2019-es választék (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. március 18.
Címkék:
Rovat:
A béren kívüli juttatások idei választékát, a közlekedési eszközök és az áfa kapcsolatát, és az innovációs járulék hatályos szabályozását tekinti át többek között részletesen legfrissebb, 2019/3. számában az Adó szaklap.

Az Országgyűlés a kormány javaslatára a nyári adócsomagban jelentősen megváltoztatta a munkabéren kívül adható egyes juttatásokra vonatkozó adózási szabályokat. A közelmúltban elfogadott, a jövő évi adómódosításokról szóló törvény kisebb pontosításokat iktatott be ezekbe a szabályokba. Az Adó szaklap legfrissebb számának Béren kívül adható juttatások 2019 című cikkében áttekinti, milyen feltételek mellett adható béren kívül juttatás a munkavállalók számára 2019-ben.

A szaklap Közlekedési eszközök az áfa rendszerében című írásában elsősorban a közlekedési eszközök, mint termékek értékesítésének, beszerzésének, fenntartásának, használatának és bérbeadásának áfatörvényben rögzített szabályait ismerteti. Szó esik többek között a közlekedési eszközök fogalmáról és fajtáiról az áfa szempontjából, a közlekedési eszközök értékesítésének és beszerzésének szabályairól, valamint a parkolási- és útdíjról is.

Az adóhatósági adószámtörlés és a cégbírósági kényszermegszüntetési eljárások kapcsolata című írásában a szerző az adószám törléséhez szükséges alapfeltétel, az adóhatósághoz való bejelentkezés és az adószám-megállapítás folyamatait tekinti át, majd az adószámtörlési esetkörökön belül az adózó szervezeti formája szerinti nyilvántartó szerv jelzése alapján történő adószámtörléseket elemzi, amely tényállások arra irányítják rá a figyelmet, hogy az adóhatósági adószámtörlés nem kizárólag adóigazgatási célokat szolgál. Végül azokra a szankciós esetekre tér ki, amelyek a nem jogszabályszerű adózói működéssel szembeni fellépés lehetőségét teremtik meg az állami adó- és vámhatóság számára.

Adó szaklap előfizetés

Az Adó az adózás gyakorlati kérdéseire összpontosító, havi rendszerességgel megjelenő folyóirat. Szakmai hitelességét az adóigazgatás és a pénzügyi tárca neves szakembereiből álló szerkesztői és szerzői gárda garantálja.

További információ és előfizetés >>

A kis- vagy mikrovállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok 2005 óta mentesülnek az innovációsjárulék-kötelezettség alól, és az elmúlt négy évben a besorolásuknál elegendő volt a saját mutatószámaik figyelembevétele. 2019-től azonban jogszabálymódosítás következtében már nem elegendő a vállalkozás saját szintjén vizsgálni a besorolási mutatókat; figyelemmel kell lenni ugyanis a kapcsolódó és partnervállalkozások adataira, valamint az ún. „kétéves szabály”-ra is. Az Adó szaklap Az innovációs járulék 2019. január elsejétől hatályos szabályai című írásában ennek nyomán áttekinti a kis- vagy mikrovállalkozói besorolás átfogó szabályozását, illetve – az adóalanyok kiszélesedő körére tekintettel – az innovációs járulék 2019. január elsejétől hatályos szabályait is.


Kapcsolódó cikkek:


Számlagyárat számolt fel a NAV Észak-Magyarországon
2019. április 23.

Számlagyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-Magyarországon; a bűnözői csoport félmilliárd forintnyi adót csalt el, a költségvetésnek okozott kárt azonban teljes egészében fedezi a gyanúsítottak és cégeik zár alá vett vagyona - közölte a hatóság regionális sajtóreferense.

Vigyázó szemetek a finnekre vessétek!
2019. április 23.

Április 14-án parlamenti választások voltak Finnországban. A győztes párt kampányának adótörténeti jelentőségű ígérete is volt.

Kata adózás lényege – 4. rész
2019. április 18.

Kata adózás lényege – 4. rész

Mikor állhat fenn egy kisadózó vállalkozás esetében a munkaviszonnyá történő minősítés veszélye? Melyek azok a körülmények, amelyek fennállása megdönti a munkaviszony vélelmét? Cikksorozatunk aktuális részében ezeket a témákat járjuk körül.

Milliárdos költségvetési csalást leplezett le a NAV
2019. április 18.

Több száz munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céget számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A cégek a gyanú szerint milliárdos kárt okoztak a költségvetésnek azzal, hogy nem fizették a munkavállalók utáni járulékokat.