Cafeteria: a 2019-es választék (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A béren kívüli juttatások idei választékát, a közlekedési eszközök és az áfa kapcsolatát, és az innovációs járulék hatályos szabályozását tekinti át többek között részletesen legfrissebb, 2019/3. számában az Adó szaklap.

Az Országgyűlés a kormány javaslatára a nyári adócsomagban jelentősen megváltoztatta a munkabéren kívül adható egyes juttatásokra vonatkozó adózási szabályokat. A közelmúltban elfogadott, a jövő évi adómódosításokról szóló törvény kisebb pontosításokat iktatott be ezekbe a szabályokba. Az Adó szaklap legfrissebb számának Béren kívül adható juttatások 2019 című cikkében áttekinti, milyen feltételek mellett adható béren kívül juttatás a munkavállalók számára 2019-ben.

A szaklap Közlekedési eszközök az áfa rendszerében című írásában elsősorban a közlekedési eszközök, mint termékek értékesítésének, beszerzésének, fenntartásának, használatának és bérbeadásának áfatörvényben rögzített szabályait ismerteti. Szó esik többek között a közlekedési eszközök fogalmáról és fajtáiról az áfa szempontjából, a közlekedési eszközök értékesítésének és beszerzésének szabályairól, valamint a parkolási- és útdíjról is.

Az adóhatósági adószámtörlés és a cégbírósági kényszermegszüntetési eljárások kapcsolata című írásában a szerző az adószám törléséhez szükséges alapfeltétel, az adóhatósághoz való bejelentkezés és az adószám-megállapítás folyamatait tekinti át, majd az adószámtörlési esetkörökön belül az adózó szervezeti formája szerinti nyilvántartó szerv jelzése alapján történő adószámtörléseket elemzi, amely tényállások arra irányítják rá a figyelmet, hogy az adóhatósági adószámtörlés nem kizárólag adóigazgatási célokat szolgál. Végül azokra a szankciós esetekre tér ki, amelyek a nem jogszabályszerű adózói működéssel szembeni fellépés lehetőségét teremtik meg az állami adó- és vámhatóság számára.

Adó szaklap előfizetés

Az Adó az adózás gyakorlati kérdéseire összpontosító, havi rendszerességgel megjelenő folyóirat. Szakmai hitelességét az adóigazgatás és a pénzügyi tárca neves szakembereiből álló szerkesztői és szerzői gárda garantálja.

További információ és előfizetés >>

A kis- vagy mikrovállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok 2005 óta mentesülnek az innovációsjárulék-kötelezettség alól, és az elmúlt négy évben a besorolásuknál elegendő volt a saját mutatószámaik figyelembevétele. 2019-től azonban jogszabálymódosítás következtében már nem elegendő a vállalkozás saját szintjén vizsgálni a besorolási mutatókat; figyelemmel kell lenni ugyanis a kapcsolódó és partnervállalkozások adataira, valamint az ún. „kétéves szabály”-ra is. Az Adó szaklap Az innovációs járulék 2019. január elsejétől hatályos szabályai című írásában ennek nyomán áttekinti a kis- vagy mikrovállalkozói besorolás átfogó szabályozását, illetve – az adóalanyok kiszélesedő körére tekintettel – az innovációs járulék 2019. január elsejétől hatályos szabályait is.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.