Cigarettacsempészekre csapott le a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Harmincötezer doboz, csaknem hétszázezer szál, 28 millió forint értékű fehérorosz csempészcigarettát foglaltak le a NAV pénzügyi nyomozói Budapesten – közölte a weboldalán a NAV. Öt gyanúsított előzetes letartóztatásban van. 


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron megyei pénzügyőrei egy bolgár kisbuszban 1150 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak Rajka térségében. A pénzügyőrök a cigarettát és a járművet lefoglalták és költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

A NAV munkatársai az M15-ös autóúton, Rajka közelében éjszaka ellenőriztek egy járművet, melyben kilenc bolgár állampolgár utazott. A pénzügyőrök a kisbusz vezetőülése melletti kétszemélyes ülés alatt, valamint az utastér kárpitjai mögött elrejtve 115 karton magyar adójegy nélküli cigarettát találtak.

 

Forrás: NAV

Az ellenőrzést végző pénzügyőrök az 1150 doboz (23 000 szál) adózatlan füstölnivalót a csempészésre átalakított, szállításra használt kisbusszal együtt lefoglalták és a mintegy 650 ezer forint értékben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tettek a kilenc bolgár személlyel szemben a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Postacsomagok közé rejtett mintegy 800 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát, valamint 700 liter ismeretlen eredetű, magyar zárjegy nélküli alkoholterméket foglaltak le a pénzügyőrök az M7-es autópályán – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél- dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága.

A csempészáru egy román rendszámú tehergépjármű ellenőrzése során a pótkocsin szállított postacsomagok átvizsgálásakor került elő. A járműben utazó két román állampolgár a termékek származását nem tudta igazolni.

A pénzügyőrök a cigarettát, az alkoholt, valamint a szállításhoz használt tehergépjárművet lefoglalták, továbbá mintegy 2,7 millió forint jövedéki bírságot szabtak ki, és költségvetési csalás bűntett elkövetése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

(MTI)

Angol férfi vezette azt a mikrobuszt, amely négy és félmillió forint értékű orosz adójegyes cigarettát rejtett – adta hírül az adóhatóság. A NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói további hatvan és félmillió forint értékű csempészcigarettát foglaltak le azon a nyíregyházi telephelyen, ahonnan a busz kihajtott. A több mint hetvennyolcezer doboz cigarettát és a mikrobuszt lefoglalták.

Forrás: NAV

 

A pénzügyi nyomozók egy nyíregyházi telephelyről kihajtó angol rendszámú mikrobuszra figyeltek fel, és a szomszéd utcában megállították.

A kisbusz szemrevételezése során a jármű padozatán frissen csavarozott részek, és a gépkocsi hátsó kerekénél látható friss festésnyomok gyanút keltettek a nyomozókban, így a gépkocsi átvizsgálták, az angol sofőrt és magyar utasát pedig a Bűnügyi Igazgatóságon előállították.

A gyanú beigazolódott, ugyanis a busz dupla padozatából ötezer négyszáz doboz orosz zárjegyes L&M Red Label, négy és félmillió forint értékű cigaretta került elő. Ezt követően a nyomozók átkutatták azt a nyíregyházi telephelyet is, ahonnan a mikrobusz kihajtott. Ott, az egyik raktárépületben jelöletlen papírdobozokban, fedőáruként használt magyar kutyatápos csomagok között több mint harmincötezer doboz orosz zárjegyes L&M Red Label és több mint harminchétezer doboz zárjegy nélküli Miles Compact cigarettát találtak, összesen csaknem hatvanegymillió forint értékben.

A több, mint hatvanötmillió forint értékű cigarettát és a mikrobuszt lefoglalták. Az angol sofőrt és magyar utasát gyanúsítottként hallgatták ki orgazdaság megalapozott gyanúja miatt.

A hat magyar férfi éppen az illegális szállítmányt pakolta két furgonba egy 10. kerületi garázs előtt, amikor tettenérték őket. Hárman közülük futásnak eredtek és szökni próbáltak, amikor meglátták az egyenruhásokat, de a pénzügyőrök megállították őket.

A helyszínen a cigarettaszállítmányon kívül tízmillió forint készpénzt is lefoglaltak a pénzügyi nyomozók.

A hat férfit jelentős értékre elkövetett orgazdaság miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Öten előzetes letartóztatásban vannak, egy ember pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll. Tettükért akár öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.