E-egyszázalék az e-szja mellé


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2020 évi szjabevallás elkészítésének, illetve jóváhagyásának határideje május 20. Ez az 1+1 százalék adó feletti rendelkezési lehetőség hatérideje is, amely az e-szja részeként szintén megoldható pár kattintással.

Mi a munkavállalók feladata az e-szja, e-egyszázalék kapcsán?

A magánszemélyek az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról legkésőbb 2021. május 20-áig rendelkezhetnek. A megfizetett személyi jövedelemadó 1 százaléka felajánlható egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak, vagy az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzatnak. A felajánláshoz mindössze egy rendelkező nyilatkozatot kell kitölteni és elküldeni a NAV felé.

Segítene a gyermekének iskoláján, óvodáján vagy az állatvédelem a szívügye?

Az adózó bármelyik regisztrált civil szervezetet támogathatja egy nyilatkozat kitöltésével, amely így az érintett éves adójának 1 százalékát megkapja az államtól. Ezzel a lehetőséggel akár az adóbevallásával egyidejűleg, vagy az szja-bevallástól függetlenül is élni lehet. Ha már jóváhagyta e-szja bevallását, attól függetlenül is dönthet május 20-ig az egyszázalék sorsáról.

Az alábbi civil szervezeteknek lehet felajánlani az 1%-ot: NAV – Regisztrált (felajánlásra jogosult) civil kedvezményezettek 2021 (gov.hu).

A vallási felekezeteknek felajánlható 1 százalékhoz kapcsolódó kedvezményezetti lista pedig itt érhető el: NAV – Technikai számos kedvezményezettek 2021 (gov.hu)

A nyilatkozat a legegyszerűbben az eSZJA felületén nyújtható be: eSZJA / Belépés (gov.hu) az online kitöltő program segítségével. Az e-szja felület azt is automatikusan megvizsgálja, hogy a megjelölt szervezet jogosult-e a felajánlásra. További felajánlási lehetőség az ÁNYK program használata az szja-bevallás elkészítésével együtt, illetve attól elkülönítve a 20EGYSZA nyomtatvány beküldésével. Ezek feltétele, hogy az adózó rendelkezzen ügyfélkapus regisztrációval.

A nyilatkozó dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a NAV közölje a megjelölt civil kedvezményezettel, ez azonban önkéntes, semmiképpen nem feltétele az érvényes felajánlásnak.

Ha rendelkezik elektronikus tárhellyel, akkor a NAV tájékoztatás küld majd a felajánlott összeg kiutalásáról.

A 2021. május 20-i határidő jogvesztő, ezen időpontot követően a rendelkezés érvénytelen lesz! Az egyházaknak szóló késői felajánlást a NAV módosítás nélkül 2021-ben figyelembe veszi, a civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára azonban évente kell nyilatkozni.

A bejegyzés szerzője Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési üzletágának vezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.