Folytatná az adócsökkentést az ÁSZ elnöke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A személyi jövedelemadót és a járulékokat csökkentené tovább a számvevőszék elnöke, az áfacsökkentéssel azonban óvatos lenne – derül ki Domokos László Magyar Időknek adott interjújából.


Magyarország egyik komoly versenyképességi hátránya abban áll, hogy még mindig magas a munkát, a béreket terhelő adók és járulékok szintje – mondta az interjúban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke (korábbi fideszes országgyűlési képviselő).

Domokos arról beszélt: ez az elmúlt években meghaladta az 55 százalékot, ami a legmagasabb érték volt az egész unióban. Tavaly már csökkent az elvonás, és 49 százalék alá esett, de a környező országok szintje és az EU-tagállamok átlaga is alacsonyabb ennél. Magyarországnak tehát tovább kell közelítenie a 40 százalékos értékhez, ami leginkább a személyi jövedelemadó és a járulékok mérséklésével érhető el.

 

Domokos szerint az áfa rendkívül érzékeny adónem, érdemes vele vigyázni. Mivel ez a köztehertípus jelenti a költségvetés bevételeinek egyik legnagyobb részét, ezért akár néhány százalékos csökkentés is százmilliárdos kiesést jelenthet. Az Állami Számvevőszék évek óta figyelmeztet erre a kockázatra, ezért én óvatosságot javaslok az áfacsökkentés kiterjesztése kapcsán. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy a forgalmi adó mérséklése nem feltétlenül jelenik meg a lakossági árakban, tehát az emberek nem biztos, hogy kevesebbet fizetnek a boltokban, a költségvetésen viszont könnyen lyukat üthetnek a kieső összegek – olvasható az interjúban.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.