Folytatná az adócsökkentést az ÁSZ elnöke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A személyi jövedelemadót és a járulékokat csökkentené tovább a számvevőszék elnöke, az áfacsökkentéssel azonban óvatos lenne – derül ki Domokos László Magyar Időknek adott interjújából.


Magyarország egyik komoly versenyképességi hátránya abban áll, hogy még mindig magas a munkát, a béreket terhelő adók és járulékok szintje – mondta az interjúban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke (korábbi fideszes országgyűlési képviselő).

Domokos arról beszélt: ez az elmúlt években meghaladta az 55 százalékot, ami a legmagasabb érték volt az egész unióban. Tavaly már csökkent az elvonás, és 49 százalék alá esett, de a környező országok szintje és az EU-tagállamok átlaga is alacsonyabb ennél. Magyarországnak tehát tovább kell közelítenie a 40 százalékos értékhez, ami leginkább a személyi jövedelemadó és a járulékok mérséklésével érhető el.

 

Domokos szerint az áfa rendkívül érzékeny adónem, érdemes vele vigyázni. Mivel ez a köztehertípus jelenti a költségvetés bevételeinek egyik legnagyobb részét, ezért akár néhány százalékos csökkentés is százmilliárdos kiesést jelenthet. Az Állami Számvevőszék évek óta figyelmeztet erre a kockázatra, ezért én óvatosságot javaslok az áfacsökkentés kiterjesztése kapcsán. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy a forgalmi adó mérséklése nem feltétlenül jelenik meg a lakossági árakban, tehát az emberek nem biztos, hogy kevesebbet fizetnek a boltokban, a költségvetésen viszont könnyen lyukat üthetnek a kieső összegek – olvasható az interjúban.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

Bejelentett részesedés és társasági adó

A Tao tv. tartalmazza a bejelentett részesedés fogalmát, mely, lehetővé teszi, hogy az érintett üzletrészek nyereséggel történő értékesítése után ne keletkezzen adófizetési kötelezettség.