Fordított adózás: hogy látja a Kúria? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kúria fordított adózásról szóló ítéleteit és iránymutatásait ismerteti és értelmezi legfrissebb számában az Áfa-kalauz. A szaklap 2017/1-es száma itt rendelhető meg.


Az Áfa-kalauz idei első számában a Kúria által hozott olyan ítéleteket ismerteti, amelyek az áfatörvénynek a belföldi fordított adózásról szóló egyes rendelkezéseit érintik, illetve a belföldi fordított adózás alkalmazására vonatkozó iránymutatásokat tartalmaznak. A szaklap Belföldi fordított adózás a Kúria gyakorlatában című írásában az ítéletekben kifejtett álláspontok ismertetése mellett azt is bemutatja, hogy a konkrét adóügyek megítélése során milyen módon kell figyelembe venni a legfelsőbb bírói testület döntéseit.

Az Alanyi adómentesség 2017-től az áfában című írásban a szerző az áfatörvény szerinti alanyi adómentesség választására vonatkozó értékhatár 2017. január 1-jétől hatályos módosítására tekintettel röviden ismerteti az alanyi adómentesség alkalmazásának feltételeit, az alanyi adómentes áfaalanyok részére az áfatörvény által előírt kötelezettségeket, valamint bemutatja a fenti értékhatár változásával összefüggésben felmerülő problémákat.

Lévén, hogy a 1765 jelű áfabevallás nemcsak 51. sorában, hanem más soraiban is elkülönülten tartalmaz egyes olyan ügylettípusokra vonatkozó adatokat, melyek fordított adózás alá esnek, a szaklap Az áfabevallás 52. és 53. sora című cikkében a bevallás 1765A–01–02 lapján található 52. és 53. sorokban feltüntetendő ügyletek konkrétabb meghatározásához nyújt támpontot.

Az Áfa-kalauz 2017/1-es száma itt rendelhető meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.