Fordított áfázás: az adóhatóság sem tudja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kétséges még, hogy a takarítók és kertépítők fordítottan áfáznak-e – néhány kérdésre tudtak válaszolni az adóhatóság szakértői egy mai konferencián, néhányra meg nem. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) e hét csütörtökön dönt arról, hogy beterjeszti-e beadványát az Alkotmánybíróságnak az új áfatörvény alkotmányellenességéről.

Nem tudott az adóhatóság a vállalkozók minden kérdésére választ adni a mai, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szervezett fórumon.

Nem biztos például, hogy fordítottan adóznak-e a takarítók és a kertépítők, az adóhatóság ugyanis állásfoglalást kért a Pénzügyminisztériumtól (PM) ennek eldöntésére.

Várni az iránymutatásra

A konferencián elhangzott: a vállalkozók érdekvédelmi szervezetein keresztül beérkezett mintegy száz kérdésből az adóhivatal nagyjából ötvenet továbbított a Pénzügyminisztériumnak, hogy alakítson ki állásfoglalást.

A kétséges esetekben (ilyen például az a kérdés, hogy a takarítás és a kertépítés fordítottan adózik-e), érdemes megvárni, amíg megszületik az iránymutató állásfoglalás – hangzott az adóhatóság tanácsa. Mindazonáltal az is elhangzott a konferencián, hogy az új szabályozás értelmében akár egymillió forintos büntetés is fenyegetheti a késedelmesen számlázókat (a teljesítéstől számított tizenöt napon belül kell számlázni).

Ennek fényében nem mindegy, mikorra készülnek el az állásfoglalások – az adóhatóság honlapjára azonnal kikerülnek, ahogy megérkeznek azok a minisztériumból – ígérték az adóhivatal konferencián előadó illetékesei.

Alkotmánybírósághoz forduló könyvelők

E hét csütörtökön dönt a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) arról, hogy beterjeszti-e beadványát az Alkotmánybíróságnak az áfatörvény alkotmányellenességéről – tudta mag az FN Ruszin Zsolt adószakértőtől, a szervezet budapesti elnökétől. Ruszin Zsolt elmondta: az MKOE a PM-hez intézett, tisztázó szándékú kérdéscsomagára még semmilyen válasz nem érkezett. Az adószakértő szerint lehetetlen állapot, hogy a könyvelők január végén még alapvető kérdésekben nem látnak tisztán, s állásfoglalásokra kell várni.

Ruszin Zsolt az FN-nek korábban azt nyilatkozta az új áfatörvény szerinti fordított áfázással kapcsolatban: óriási jogszabályi hiba történt. Míg ugyanis az áfatörvény 142. §-ának megfogalmazása az ingatlan szót helyezi a középpontba, a törvény alapjául szolgáló EU-irányelv (2006. november 28.-i 2006/112/EK) az építési tevékenységre helyezi a hangsúlyt: építési szolgáltatások, ideértve az ingatlanhoz kapcsolódó javítási, tisztítási, karbantartási, átalakítási és bontási szolgáltatásokat, valamint a 14. cikk (3) bekezdése értelmében termékértékesítésnek minősülő építési munkák átadását.

A problematikára a mai konferencia egyik adóhatósági előadója is utalt azzal, hogy elmondta: azt várják a minisztériumi állásfoglalásoktól, hogy az uniós irányelvvel összhangban a tevékenység építési-szerelési célra irányulását helyezik középpontba.

Egy egyenes, egy fordított

A konferencián azért jónéhány fordított áfázással kapcsolatos kérdésre határozott választ tudtak adni az adóhatóság szakemberei, olykor megismételve a már ismert információkat is.
Kiderült, hogy a munkagépek személyzettel történő bérbeadása, az állványozás, a tervezés, a művezetés egyenes adózás alá tartozik, sőt, az épület üzemeltetése is, minthogy az több, mint az épület fenntartása. A liftek, a kazánok, az elektromos hálózat, tűzjelzők és riasztórendszerek karbantartása fordítottan adózik, a számítógépes rendszereké viszont „egyenesen” (minthogy az utóbbi nem az ingatlan része.)

Bebizonyosodott, amit a pesszimista emberek eleve sejtettek: a megrendelőnek be kell fizetnie az áfát (fordított adózásnál) akkor is, ha nem kapta meg a számlát, de volt teljesítés – nincs viszont adólevonási joga addig, amíg nincs a számla a kezében.
Az is megerősítést nyert, hogy a fordított áfázásra kényszerülő evások bizony nagyon rosszul járnak.

Újdonságként elhangzott még, hogy napokon belül elérhető lesz az adóhatóság honlapján az a formanyomtatvány, amelynek segítségével megtudakolható az adóhivataltól, hogy a szerződéses partner áfaalany-e – ugyanis fordított áfázásnál erről is meg kell bizonyosodni. Nem feltétlenül kell azonban erről az adóhatóságot megkérdezni, a szerződéses partner nyilatkozata is elegendő.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.