Gáláns adóamnesztia kezdődhet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Stabilitás Megtakarítási Számlát vezet be egy törvénymódosítással a kormány. Az új pénzügyi konstrukcióban öt év várakozást követően a befizetett összeg, valamint az abból vásárolt állampapírok hozama adómentessé válik, a számlanyitók pedig megőrzik anonimitásukat. A kétes eredetű pénzeket ezen túl nem kell off-shore cégekbe rejteni, ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt.


Az Országgyűlés előtt lévő T/11398 törvényjavaslat az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, kiegészülve a Gazdasági és informatikai bizottság indítványával, várhatóan még a nyári szünet előtt módosítja a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvényt.

A módosító indítvány egy új, államadósság-finanszírozást elősegítő, már 2013-ban hatályba lépő megtakarítási lehetőségre vonatkozó szabályozást iktat a törvénybe, és indokolása értelmében azt célozza, hogy annak segítségével az államadósságon belül a devizában fennálló adósság aránya a hazai fizetőeszközben kifejezett adósság aránya felé tolódjon el. A javaslat érdekessége, hogy a tartós befektetési számlákhoz hasonló úgynevezett Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) jelmezében valójában az adózást elkerülő bizonytalan eredetű jövedelmek tisztára mosására is alkalmas, nem csak egyszeri, hanem tartósan működő adóamnesztia rejtőzik.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

 


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Magyarországnak bőven van teendője a régiós “hosszútávfutásban”

A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül az egyik fontos mutató, a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP – alapján a magyar gazdaság gyengébben áll a többi régiós országhoz képest. Az uniós átlag háromnegyedénél jár most Magyarország, míg Csehország 91, Lengyelország 80, Románia 78 százalékos arányt tud felmutatni, miközben Szlovákia viszont csak 73 százalékot. Ahhoz, hogy a magyar felzárkózás ütemesebb legyen, a képzett, minőségi munkaerő irányába kell elmozdulni.

2024. április 19.

Az MNB 28 millió forintra bírságolta az UniCredit Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését – közölte a jegybank pénteken.

2024. április 19.

Rosszul meghatározott árral sokat lehet bukni az ingatlaneladáson

Minél hosszabb ideig van a piacon egy ingatlan, annál nagyobb az esély, hogy csak komoly árengedménnyel lehet értékesíteni, mutatott rá az Otthon Centrum elemzése, amely az értékesítési idő és az alku mértékének összefüggését vizsgálta.