Hatékonyabbak az áfaellenőrzések


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV által vizsgált áfa-ügyletek harmada szabálytalan; az esetek összesen 1700 milliárd forintról szólnak – írja a Magyar Nemzet.


Idén tízből átlagosan három áfavizsgálatban talált szabálytalanságot az adóhivatal, két éve az arány még 22 százalékos volt – olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában. Az elmúlt két és fél év áfaügyei – büntetésekkel együtt – több mint 1700 milliárd forintról szóltak.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a jogsértések visszaszorítása Európában is nagy szerepet kap: becslések szerint az unióban tevékenykedő áfacsalók évente nagyjából 80-90 milliárd eurós kárt okozhatnak.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.