Hogyan töltsük ki az szja-bevallást?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ebben az évben lényegesen csökkent az adóbevalláshoz nyomdai úton készült útmutató terjedelme, ugyanakkor számos olyan új kötelezettség is terheli az adózókat, melyek ismerete nélkülözhetetlen a bevallás megfelelő kitöltéséhez. Az Adó szaklap 2008/3. számában megjelent cikk ismerteti a legfontosabb tudnivalókat a 2007. évről szóló, magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére készült 0753-as bevallásról.

  A 0753-as

 • a személyi jövedelemadó,
 • az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás,
 • a különadó (új),
 • az egészségügyi hozzájárulás,
 • az egyes magánszemélyek járulékainak,
 • a nyugdíj mellett egyéni vállalkozói tevékenységet folytatók egészségügyi szolgáltatási és nyugdíjjárulékának (új)
  a bevallására szolgál.
 • Az adóhatóság ebben az évben is biztosítja a bevallás internetes programmal való kitöltését, mely amellett, hogy önállóan számol, minden fontos összefüggésre felhívja a figyelmet. Új lehetőség, hogy a Java program alkalmazása esetén, az adott kitöltendő mezőre történő kattintáskor megkapjuk az adott sorhoz tartozó legfontosabb információkat. Az internet biztosítja, hogy számszakilag pontos adatot tartalmazzon a bevallás, illetve az egymással összefüggésben lévő adatsorok kitöltésére is figyelmeztet, így a hiba lehetősége minimálisra csökken.

  Lényeges változás, hogy a 2007-es évtől a magánszemélyek a benyújtandó 53-as bevallással az elmulasztott bevallásukat nemcsak az adóév végéig pótolhatják az adott évi nyomtatványon, hanem az elévülési időn belül is csak az adott évi bevallást használhatják kötelezettségük teljesítésére. Ez azt jelenti, hogy a 2007. évről határidőben benyújtani elmulasztott 0753-as bevallási kötelezettség pótlására, az általános elévülési időn belül, azaz 2013. december 31-éig, a 0753-as bevallás használható fel. A 2006. és az azt megelőző évek esetében pedig, elévülésig, továbbra is a 0736-os bevallással lehet a kötelezettséget pótolni.

  Javítás, helyesbítés, önellenőrzés

  Új lehetőséget biztosít az 53-as bevallás az elévülési időn belül arra az esetre, ha a tejesített kötelezettségét a magánszemély szükségesnek tarja helyesbíteni és/vagy önellenőrizni. Előfordulhat, hogy a bevallásban olyan adat van, amely nem felel meg a törvényi feltételeknek. Ilyenkor az adóhatóság, ha lehetséges, a magánszemély közreműködése nélkül kijavítja, és erről értesítést küld.

  Javításról akkor beszélünk, ha a bevallás hiányosságát az adóhatóság tárja fel, és ha a hiányosság nem eredményez adóhiányt. Abban az esetben, ha elektronikus úton küldte be a bevallását, úgy a bevallást a magánszemélynek kell kijavítania. A javításra az adóhatóságtól elektronikus úton kap kiértesítő levelet. A javítás során fontos, hogy csak az adóhatóság által jelzett hibákat javítsa ki adózó, mert ez a feltétele a bevallása elfogadásának. Tehát utóbb nem szabad olyan adatokat beírni, amelyek az eredetileg benyújtott bevallásban nem szerepeltek. A kimaradt adatok a kijavított, elfogadott bevallás helyesbítésével (ha szükséges önellenőrzéssel) kerülhetnek a bevallásba. Feltétlenül ki kell tölteni a bevallás főlapján a javítani kívánt bevallás vonalkódját is. A kijavított bevallást a teljes adattartalommal ismételten be kell nyújtani.

  A helyesbítés az, amikor a magánszemély olyan hibát vétett a bevallásában, mely nem eredményez sem az adó alapjában, sem az adóban eltérést, de a jogszabályok előírásai alapján a bevallásban közölt adatokat korrigálnia kell. Ilyen például, amikor a benyújtott bevallásból kimarad az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem és a hozzá tartozó adó összegének bevallása, mert még a bevallás benyújtása előtt megtörtént a jövedelem lakás célú felhasználása. Így az adókötelezettség a bevallás benyújtásakor nulla, de ezen adatok kitöltése a jogszabályi kötelezettség. Helyesbítésről van szó akkor is, ha azonos adónemben (például személyi jövedelemadóban) valamely jogcímen adó növekedés, más jogcímen adócsökkenés mutatkozik, és ezek, előleg helyesen nullát eredményeznek. A bevallás azon adati, amelyek olyan nyilatkozatokat tartalmaznak, melyek kitöltése a magánszemély döntésétől függ, utóbb még helyesbítés címén sem korrigálhatók. Ilyen lehet például az adózási mód választása, vagy az államháztartással szembeni egyéb kötelezettséggel kapcsolatos nyilatkozat.

  Az önellenőrzéssel kapcsolatosan az Art.-ban leírtak szerint kell továbbra is eljárni. Fontos tudni, hogy a személyi jövedelemadó-bevallást legkorábban, a bevallás benyújtására előírt határidőt követően (február 15-e, illetőleg május 20-a után) lehet helyesbíteni, önellenőrizni.

  A bevallás első oldalának adattartalma annyiban változott, hogy kiegészült a helyesbítés és önellenőrzés adataival, így a visszaigényelhető összegek kiutalási számlaszáma, illetőleg postai átutalásnál az a cím, ahova a visszatérítést kéri, visszakerült régi helyére a bevallás negyedik oldalára (C lap). Újdonság, hogy a C lapra kerültek mindazon kötelezettségek elszámolásai, melyek a bevallásban szerepelnek.

  Fontos, hogy az adózó meggyőződjön arról, mit tartalmaz a munkáltatótól kapott igazolás, mert azon nemcsak a munkaviszonyból származó jövedelem szerepelhet, hanem minden más (például az önálló tevékenységből, a különféle juttatásokból származó, valamint a költségtérítés és egyéb jogcímen megszerzett) bevétel is, amely a munkáltatójától származik. A nyugdíj összegét, valamint a jövedelempótló kártérítési járadék összegét (utóbbit akkor, ha a magánszemély a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte) 2007. január 1-jétől adóterhet nem viselő járandóságként bevételként kell figyelembe venni.

  A cikk szerzője, Dr. Zsohár Istvánné foglalkozik a kiegészítő lapokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal is, emellett példákkal is segít a bevallás megfelelő elkészítésében. A cikk teljes terjedelemben az Adó szaklap 2008/3. számában olvasható.


  Kapcsolódó cikkek

  2024. július 23.

  eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

  A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.