Így juthat cége adókedvezményhez


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevés adminisztrációval jelentős társaságiadó-kedvezményt kaphatnak július elsejétől azok a cégek, amelyek hivatásos és amatőr sportszervezeteket támogatnak. Az állam öt látványsportot hozna helyzetbe: a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot. A szakértő szerint a cégeknek érdemes előre megegyezniük a sportszervezetekkel a támogatásokról, nehogy hoppon maradjanak.

Az állam azzal kedveskedik a hazai labdarúgást, kézi-, kosár és vízilabdát, valamint jégkorongot működtető sportszervezeteknek, hogy társasági adókedvezménnyel ösztönzi támogatásukat. Ha tehát egy nyereséges cég szívesen áldoz ezekre a sportokra, akkor kevesebb társasági adót kell befizetnie, ami komoly motiváló erő lehet. Főleg hogy nemcsak az adóalapot, hanem az adót is csökkenti a támogatás összege, s várhatóan az adminisztráció sem lesz bonyolult. Néhány dologra azért érdemes figyelniük a vállalkozóknak.

Mikor adhat támogatást a cég?

Mielőtt a vállalkozás megállapodna a támogatás átutalásáról, arról győződjön meg, hogy a sportszervezet honlapján közzétette-e a jóváhagyott sportfejlesztési programját, és megkapta-e a sportigazgatási szervtől vagy az országos sportági szakszövetségtől a „támogatási igazolást” – hívta fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers szakértője, Deák László.

Enélkül ugyanis nem lehet neki a társasági adókedvezmény igénybevétele céljából támogatást adni. A támogatást a vállalkozásnak csak a támogatási igazolás kézhezvételét követően kell teljesíteni.

A sportszervezet akkor kaphatja meg az igazolást, ha a benyújtott sportfejlesztési programja (amiben tételesen meg kell adnia, milyen fejlesztéseket tervez, illetve milyen támogatásokra tartana igényt) pozitív elbírálásban részesült. Ez jogosítja fel a sportszervezeteket arra, hogy a vállalkozásokkal leszerződjenek a támogatásokra.

Folytatás az FN.hu-n.

Forrás: FN.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.