IMF: nem megy jól a magyar gazdaság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU gyengélkedik, a fejlődő országok erősödnek, a világgazdaság kilábal a válságból, miközben a társadalmi különbségek nőnek – így összegezhető az IMF friss Világgazdasági Kitekintése. A valutaalap prognózisa magyarországi megszorításokat sugall.


Az IMF mostani előrejelzése szerint a világgazdaság az idén 3,5 százalékkal, majd jövőre 4,1 százalékkal nő. Ezen belül a fejlett országok gazdasága 1,4, illetve 2,0 százalékkal, míg a felzárkózó és fejlődő régiók együttesen az idén 6,7, jövőre 6,0 százalékkal bővül.

Az EU a beteg ember

A fejlett gazdaságokon belül az Egyesült Államok GDP-je idén 2,1, jövőre pedig 2,4 százalékkal nőhet, míg az euróövezet gazdasága az idei 0,3 százalékos visszaesés után 2013-ban is csak 0,9 százalékkal bővülhet – áll a szervezet prognózisában. Az Európai Unió 27 tagjának gazdasága együttesen idén stagnál, és 2013-ban is csak 1,3 százalékkal bővül, míg Németország GDP-je idén 0,6, jövőre pedig 1,5 százalékkal nő. A közép- és kelet-európai államokra vonatkozóan az IMF idei növekedési becslése 1,9, a jövő évi 2,9 százalék.

A felzárkózó országok közül Kína az IMF szerint 8,2 százalékkal nő az idén és 8,8 százalékkal jövőre, míg Indiában 6,9, illetve 7,3 százalék gazdasági bővülés várható. Oroszországban az idén 4,0, jövőre 3,9 százalék az IMF becslése, míg a legnagyobb latin-amerikai, a világon immár hatodik gazdaság, Brazília számára 3,0, illetve 4,1 százalékos növekedést valószínűsít.

Nőnek az egyenlőtlenségek

Az előrejelzés szerint a munkapiaci helyzet továbbra is nehéz sok fejlett gazdaságban, amit tovább súlyosbít, hogy szakértők szerint a GDP-k növekedése is elsősorban a profitot gyarapította, és reálbér-emelkedést nem jelentett.

A fogyasztási dinamika az előrejelzés szerint valamit javul az idén tavalyhoz képest világgazdasági szinten, miközben a fejlett országokban a háztartások fogyasztása nem bővül számottevően. Több felzárkózó és fejlődő gazdaságban ugyanakkor erőteljes marad a fogyasztás, összhangban a kedvező munkapiaci fejlődéssel.

Itthon megszorítás jöhet

Idén stagnál a magyar gazdaság, jövőre 1,8 százalékos lehet a növekedés; az infláció 2013-ban is viszonylag magas, 3,5 százalékos marad, míg a munkanélküliek aránya 0,5 százalékponttal, 11 százalékosra csökken – áll a valutaalap előrejelzésében.

Az IMF prognózisa szerint a magyar államháztartás egyenlege a tavalyi 4 százalékos többlet után idén 3 százalékos hiányra vált. Jövőre a deficit 3,4 százalékra nő, 2014-ben 3,2 százalékra mérséklődik, majd 2015-re csökken az EU által elvárt szint alá, amikor is 2,8 százalékos lesz.

A most hatályos konvergenciaprogram idén 2,5, jövőre 2,2, 2014-re 1,9, 2015-re pedig 1,5 százalékos államháztartási hiányt vár, vagyis az IMF szakértői szerint a gazdaságpolitika által hivatalosan kitűzött célok csak újabb megszorítással érhetők el.

A magyar kormány friss, aktualizált konvergenciaprogramját még áprilisban elküldi az Európai Bizottságnak.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.