Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás


Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

A projektre 9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a konzorcium, amelyben a NAV mellett a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, valamint a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. vesz részt. A KJNY az állampolgárok közteherfizetéssel kapcsolatos ügyeinek, társadalombiztosítási helyzetének információit tartalmazza majd, a projekt ezen túlmutatóan új lehetőségeket teremt az elektronikus ügyintézésben – írták.

A közlemény szerint a komplex jogviszony-nyilvántartás közhiteles adatokra támaszkodva képes lesz webes vagy mobilalkalmazásban futtatható automatizált folyamatok kiszolgálására. A felhasználók tájékoztatást kaphatnak a fizetési kötelezettségeikről, esetleges jogviszonyhoz kapcsolódó tartozásukról, egészségbiztosítási jogosultságukról, nyugdíjjogosultságukról, lehetővé válik a közterhek rendezése bankkártyával, számlák közötti átvezetéssel, automatikus fizetési részlettel. Automatikus lesz a jövedelemről, illetékességről, köztartozásról szóló, illetve a magánszemély főbb adó- és társadalombiztosítási adatait tartalmazó igazolások kiállítása is – tették hozzá.

A pályázati honlap szerint a támogatási összeg teljes mértékben fedezi a fejlesztés költségeit. A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) biztosította, a projekt 2026 végén zárulhat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.