Kihirdették az adótörvényeket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az internetről is letölthetők a múlt héten elfogadott adótörvények. Érdemes odafigyelni, mert a „salátatörvény” nemcsak adómódosításokat tartalmaz, hanem érinti például a cégtörvényt és a számviteli törvényt is, és részletesen szabályozza a korkedvezmény-biztosítási járulék alóli mentesítés feltételeit is.

A módosítások közül most a cégjogi változásokat emeljük ki. A céginformációs szolgálattól ezentúl csoportos céginformációként lekérhetők a számviteli beszámoló adatai is. 2008-tól kezdődően az elektronikus úton kell megküldeni a beszámolókat is, a papíralapú beszámolókat nem lehet elektronikus okirattá alakítani. Értelemszerűen ez még nem vonatkozik a 2007-es üzleti évről szóló számviteli beszámolóra. Örömteli változás, hogy nem lesz szükség fokozott biztonságú elektronikus aláírásra, ha a beszámolót kormányzati portál útján nyújtják be.

A végelszámolás során újdonság, hogy a cég csak akkor törölhető a cégjegyzékből, ha az állami adóhatóság és a vámhatóság is úgy nyilatkozik, hogy a cégnek adótartozása nincs, és a cégnél adóhatósági eljárás nincs folyamatban.

A kihirdetett törvények szövege:
2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról

2007. évi CXXVI. törvény egyes adótörvények módosításáról


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.