Magyar Nemzet: nem lenne meglepő egy újabb adócsökkentés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormányzati körökben jól értesült Magyar Nemzet szerint az elmúlt napok közlései alapján nem lenne meglepő, ha a kormány a következő év elején újabb adócsökkentést jelentene be.

A Magyar Nemzet szakértőket kérdezett egy esetleges nagy szja csökkentésről. Az szja mérséklése különösen akkor hajtana számottevő gazdasági hasznot, ha a kulcs egy lépésben csökkenne tíz százalék alá – nyilatkozta a lapnak a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke,Ruszin Zsolt. Ruszin szerint a magyar nép közel ötszáz évig idegen hatalomnak adózott, így az úgynevezett direkt adóztatás helyett sokkal közelebb állnak hozzá a forgalmi típusú adók, amelyek a fogyasztás és a szolgáltatások igénybevételekor merülnek fel.

Honyek Péter, a PwC Magyarország szja-tanácsadási csoportjának vezetője szerint ha a személyi jövedelemadó kulcsát kilenc százalékra módosítaná a kormány, úgy az átlagos fizetést keresők havi juttatása 22 ezer forinttal nőne. A legnagyobb kérdés a szakértő szerint, hogy a nagy horderejű adócsökkentést miből fedezné a kormány. Egy százalékpontnyi szja-mérséklés ugyanis az idei számok alapján akár 175 milliárd forintba is kerülhetne. Vagyis körülbelül ezermilliárd forint kiesést jelentene, ha a mostani 15 százalékos kulcs egy csapásra kilencszázalékosra változna. – Ehhez vagy az állami kiadások érdemi csökkentésére volna szükség, vagy más közterhek egyidejű megemelésére – vélekedett az adótanácsadó.

A Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere,  Fischer Ádám szerint az alacsony szja-nak rendkívül vonzó üzenete lenne a külföld felé, javítaná az ország adóversenybeli helyzetét – olvasható a lap cikkében.


Kapcsolódó cikkek