Megszűnhet az egyszerűsített cégalapítás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Körbetartozások, be nem fizetett adó, megugró számú fantomcég – ezzel járt a kormány szerint az egyszerűsített cégeljárás, ezért a múlt héten nyilvánosságra hozott tervezet megszüntetné az egyórás cégalapítást lehetővé tevő rendszert.

Az egyszerűsített cégeljárással a cégalapítás valóban gyors, olcsó és egyszerű volt, a rendszer azonban hihetetlen munkaterhet okozott a cégbíróságnak, adóhatóságnak, ami jelentős költségvetési hatással járt. Ehhez hozzájárult, hogy a rendszerrel sokan visszaéltek, az adóhatóság nem tudta behajtani a közterheket a megugró számú fantomcégtől – magyarázta az [origo] megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), hogy miért célja a kormánynak az egyszerűsített eljárás megszüntetése.

A KIM múlt héten nyilvánosságra hozott tervezete nagyrészt a csőd- és felszámolási eljárások meggyorsításával foglalkozik, de szerepel benne az egyszerűsített cégeljárás megszüntetése is. Jelenleg egy óra alatt lehetséges céget alapítani meghatározott sablonok alapján, ez azonban visszaélésekre adott lehetőséget a minisztérium szerint.

A tárca az [origo]-nak küldött közleményében azt írta, hogy az egyszerűsített eljárás miatt a cégek egy része „fantomizálódott, vagy alvó, de főként vagyontalan vállalkozássá vált, vagy pedig hatalmas tartozásokat felhalmozva teljesen áttekinthetetlen módon cserélt gazdát”. Mindez a jelenség hatalmas körbetartozási láncolatot generált a gazdaságban, számos más vállalkozást is csődhelyzetbe sodorva, ami áttételesen a költségvetést is megrövidítette – állítja a minisztérium. A KIM azt írta, hogy a cégalapítást nagyobb kontroll alá akarják helyezni, a bírósági ellenőrzést már a cégalapításkor hatékonyabbá tenni.

Folytatás az origo-n, az alábbi linkre kattintva.

Forrás: origo


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.