Megszűnhet az egyszerűsített cégalapítás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Körbetartozások, be nem fizetett adó, megugró számú fantomcég – ezzel járt a kormány szerint az egyszerűsített cégeljárás, ezért a múlt héten nyilvánosságra hozott tervezet megszüntetné az egyórás cégalapítást lehetővé tevő rendszert.

Az egyszerűsített cégeljárással a cégalapítás valóban gyors, olcsó és egyszerű volt, a rendszer azonban hihetetlen munkaterhet okozott a cégbíróságnak, adóhatóságnak, ami jelentős költségvetési hatással járt. Ehhez hozzájárult, hogy a rendszerrel sokan visszaéltek, az adóhatóság nem tudta behajtani a közterheket a megugró számú fantomcégtől – magyarázta az [origo] megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), hogy miért célja a kormánynak az egyszerűsített eljárás megszüntetése.

A KIM múlt héten nyilvánosságra hozott tervezete nagyrészt a csőd- és felszámolási eljárások meggyorsításával foglalkozik, de szerepel benne az egyszerűsített cégeljárás megszüntetése is. Jelenleg egy óra alatt lehetséges céget alapítani meghatározott sablonok alapján, ez azonban visszaélésekre adott lehetőséget a minisztérium szerint.

A tárca az [origo]-nak küldött közleményében azt írta, hogy az egyszerűsített eljárás miatt a cégek egy része „fantomizálódott, vagy alvó, de főként vagyontalan vállalkozássá vált, vagy pedig hatalmas tartozásokat felhalmozva teljesen áttekinthetetlen módon cserélt gazdát”. Mindez a jelenség hatalmas körbetartozási láncolatot generált a gazdaságban, számos más vállalkozást is csődhelyzetbe sodorva, ami áttételesen a költségvetést is megrövidítette – állítja a minisztérium. A KIM azt írta, hogy a cégalapítást nagyobb kontroll alá akarják helyezni, a bírósági ellenőrzést már a cégalapításkor hatékonyabbá tenni.

Folytatás az origo-n, az alábbi linkre kattintva.

Forrás: origo


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.