Mit tudtunk meg ma az új adókról?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány ragaszkodik a telefonadó eredeti koncepciójához, és már várhatóan szerdán dönt az ügyben. Matolcsy György szerint az adó árcsökkenéshez vezet – írja a Napi Gazdaság.


A kormány kitart eredeti elképzelése mellett és júliustól vezetné be az új adót: a sarc sms-enként és percenként két forint lenne. Egyéni ügyfeleknek a havi első tíz perc adómentes lehet, számukra az adó legfeljebb havi 700 forintig emelkedhet, cégeknél 2500 forint lehet az adó havi legmagasabb összege. A kabinet szerdán tárgyalhatja a kérdést, az idő szorítása okán – írja a Napi Gazdaság.

Az Invitel a percalapú telefonadót támogatja, míg a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor Magyarország az ügyfélalapú adókivetés mellett tette le a voksát – írja másik cikkében a lap.

Matolcsy György nem osztja a szolgáltatók aggályát, és úgy véli: a telefonadó nem csökkenti majd a távközlési cégek forgalmát. A nemzetgazdasági miniszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában úgy fogalmaz: lehetséges, hogy az adó bevezetése a kezdeti időszakban a beszélgetések időtartamának némi csökkenésével jár. Erre vélhetően rövid időn belül díjcsökkentéssel reagálnak majd a távközlési szolgáltatók, erősítve egyébként azt a tendenciát, hogy a telefonszolgáltatások költsége évről évre csökkenő – írja a Napi Gazdaság.

Az Index arról számol be, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésével véget érhet az utóbbi években egyre népszerűbb ingyenes banki szolgáltatások időszaka.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.