NAV-figyelő, 10. hét: adózási könnyítések a kisbenzinkutaknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat gyorsított eljárásban kezeli és lépteti ki.

A NAV összefoglalta a kisbenzinkutakat érintő könnyítéseket

Adózási könnyítésre azok az üzemanyagtöltő állomást üzemeltető vállalkozások jogosultak, akik:

  • hatósági áras üzemanyagot forgalmaznak,
  • legfeljebb 50 állomást üzemeltetnek, és
  • az ebből származó nettó éves árbevételük az előző évben nem haladta meg az 50 milliárd forintot.

kisbenzinkutak adókedvezményeAz üzemeltetők kedvezményekben részesülnek a szociális hozzájárulási adó fizetésével, a rehabilitációs hozzájárulással, KIVA alany esetében a kisvállalati adó számításával kapcsolatban.

A SZOCHO esetében 5 hónapra vonatkozóan csökkentheti kötelezettségét a vállalkozó 4 fő/töltőállomás után fizetett hozzájárulási adó összegével, először a február hónapra vonatkozó bevallásban.

A Rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség esetén az idei évben 5 hónapra arányosan mentesülnek a kisbenzinkutak üzemeltetői, illetve az első két negyedévre vonatkozóan előlegfizetési kötelezettségük nem lesz.

A kisvállalati adóalanyok esetében a februártól számított 5 hónapon keresztül töltőállomásonként legfeljebb 4 fő után fizetett személyi jellegű kifizetések nem képezik a kisvállalati adó alapját.

Fontos, hogy a fent felsorolt, elérhető kedvezmények állami támogatásnak minősülnek, így az azokkal kapcsolatos iratokat 10 évig kell megőrizni.

A NAV az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat gyorsított eljárásban kezeli és lépteti ki.

A segélyszállítmányok egészségügyi, szociális, higiéniai, elhelyezési, ruházati és más humanitárius sgítségnyújtásra irányulhatnak.

Előzetes bejelentés a gyorsabb kiléptetéshez

A segélyszállítmányok kiléptetését segíti az előzetes bejelentés a szállítmányok érkezésének várható időpontjáról, az árukör típusáról, mennyiségéről és a kilépésre tervezett határátkelőhelyről. A bejelentéseket és kérdéseket a NAV munkatársa fogadja az alábbi elérhetőségeken.

Információ és előzetes bejelentés a segélyszállítmányokról:

Telefonon: hétköznap, 8 és 17 óra között a 06-30/287-9203-as számon.

E-mailen: a humanitarius@nav.gov.hu címen.

Az ukrán hatóságok jelenleg érvényes tájékoztatása alapján a segélyszállítmányokhoz, személy- és teherforgalomban egyaránt két dokumentumot kell mellékelni:

  • ajándékozó vagy adományozó levél,
  • a küldött áruféleségek tételes jegyzéke vagy listája formai megkötés nélkül, olvasható, áttekinthető kivitelben.

A NAV-figyelőben a fentieken túl arról is olvashat, hogy az adóhatóság feleleveníti az szja 1+1 százalékának felajánlásához szükséges tudnivalókat, és megtudhatja azt is, kik számíthatnak adóellenőrzésre.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2022. március 7.

NAV-Figyelő 9. hét: SZJA-bevallást érintő kérdésekre válaszolt a NAV

Egy magánszemély 2021-ben osztalékot kapott. Az osztalék összegét és az azt terhelő személyi jövedelemadót szerepelteti a 21SZJA bevallás 167. sorában. A kifizető felé nyilatkozott, hogy a munkaviszonyból származó jövedelme elérte a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt, ezért a kifizető az osztalékból nem vont le szociális hozzájárulási adót. Kell-e szerepeltetni ebben az esetben az osztalék összegét […]