Négyezer cég adószámát függesztették fel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez év első felében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 3885 cég adószámát függesztette fel; csaknem négyszer több esetben nyúlt ehhez a szankcióhoz, mint egy évvel korábban. 2012 első hat hónapjában ugyanis 1062 társaság adószámának felfüggesztésére került sor. A múlt év elejétől alaposan megváltozott törvényi előírásoknak megfelelően 2012 januárjától 2013. június 30-ig – elérhetetlenségük miatt – összesen 13 974 cég adószámát függesztették fel. Közülük 10 481 vállalkozás ezt követően sem volt fellelhető, ezeket törölték – tájékoztat a feketelista.hu portál.


Törlés – felfüggesztés nélkül

2012 előtt a bevallási, illetve adófizetési kötelezettség, valamint a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása volt a tömeges felfüggesztés legjellemzőbb oka. Az új eljárásrend szerint viszont a felfüggesztés elrendelését megelőzően az adóhatóságnak fel kell szólítania az érintettet a kötelezettség teljesítésének pótlására, és csak ezt követően folytathatják le az eljárást.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása esetén pedig már nem az adószám felfüggesztésével, hanem annak törlésével szankcionál az adóhivatal. Ez utóbbit is azonban csak két eredménytelen felszólítás után. A mulasztók számára az új szabályok hosszabb időt biztosítanak ügyük rendezésére, ennek ellenére az elmúlt másfél év alatt 10 393 esetben kellett a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása miatt az adószám törlésének szankciójával élni.

Szűrik a cégeket

Az új eljárásrend értelmében a cégbíróságtól érkező adószámkérés teljesítését megelőzően az adóhatóság megvizsgálja a kérelmezők „hátterét”. Azt, hogy a cég vezető tisztségviselői, az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal vagy minősített többségi befolyással rendelkező tagjai, részvényesei esetében fennállnak-e olyan okok, amelyek miatt a törvényi előírásoknak megfelelően regisztrációs eljárást kell lefolytatni. A vizsgálat időtartamával ugyan hosszabb lett az adószámkiadás ideje, ám több mint ezer esetben sikerült megakadályozni, hogy cégeket korábban csődbe vivő csalók, szélhámosok kerüljenek vissza az üzleti életbe.

Az adóhatóság folyamatos ellenőrzéssel is „szűri” a cégeket – tájékoztat Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője. Minden olyan céget megvizsgál, ahol tulajdonosváltásra vagy vezető tisztségviselő cseréjére kerü l sor; ellenőrzik a tulajdonosok és a vezető tisztségviselők adózói múltját. Aki ezen a szűrőn fennakad, az nem kaphat adószámot, ha pedig már működő cég vezetőjéről derül ki rovott adós múltja, cége adószámát a hatóság törölni fogja. Kivételes eset, ha az érintett úgynevezett kimentési kérelemmel áll elő. Ha például kiderül, hogy a tulajdonos egy korábbi cégénél jelentős (15 millió forintnál több) adótartozást halmozott fel, ám igazolni tudja, hogy minden lehetőt elkövetett az adóság kiegyenlítése érdekében, de megrendelői nem fizettek, mentesül a retorziótól.

 

 

Számlahamisító hálózat

A NAV tájékoztatása szerint az elmúlt három hónap alatt a hazai cégvilág több mint 180 ezer szereplőjét vizsgálták át ilyen formában, és közülük négyszáztól megvonták a további működés lehetőségét. A döntések jogosságát tanúsítja, hogy a döntés ellen alig néhány kimentési kérelmet nyújtottak be. Az elmúlt másfél év alatt egyébként összesen 400 503 adózó esett át a szűrővizsgálaton; 53 583 új vállalkozás és 346 920 személyváltozással érintett szervezet.

Az eljárások megállapításai alapján másfél év alatt 1133 esetben nem engedélyezték új vállalkozás indulását, illetve 1091 esetben a vezető tisztségviselővel szembeni kifogások miatt rendelte el az adószám törlését a hivatal. A továbbra is a piacon maradók nagy száma viszont bizonyítja, hogy tisztul a hazai üzleti élet. A felülvizsgálat során egyébként több „számlagyárat”, sőt „-gyárláncolatot” is leleplez tek az ellenőrök. Olyan összefonódásokra bukkantak, amelyekben 15-30 számlahamisító társaság vett részt. A szóvivő tájékoztatása szerint folyamatos lesz a cégek vizsgálata, és előbb-utóbb mindegyik átesik majd az adóregisztrációs eljáráson.

Szélsőséges szóródás

feketelista.hu adatbázisának összesítése szerint az ország különböző régióiban igen eltérő az adószámtól „megfosztott” vállalkozások köre. Ezt részben azzal indokolhatja az adóhatóság, hogy az ügyek jelentős köre feldolgozás alatt áll, a döntések meghozatala, a reális adatok megjelenése így a második fél évben várható. Ennek ellenére nehezen megmagyarázható, miért nőtt például az országos átlaghoz képest jelentősen Budapest aránya.

Tavaly az első fél évben az összes felfüggesztés mintegy 30 százaléka esett a fővárosra, és ez lényegében megegyezik Budapestnek a gazdasági életben betöltött súlyával, az idén viszont ez az arány több mint 70 százalékra nőtt. A nagyobb városok érintettsége is szélsőségeket mutat: Szegeden és Nyíregyházán az első fél évben 86, illetve 85 cég adószámát függesztették fel, csaknem háromszor annyiét, mint tavaly a hasonló időszak alatt. Miskolcon 37 vállalkozást ért ez a szankció, tavaly mindössze hármat, Debrecenben 20 gazdasági szervezet adószámát függesztették fel, szemben a 2012. évi tízzel. Győrben 21 céget ért el a felfüggesztés (tavaly mindössze kettőt), míg Pécsett 19-et, alig harmadát a múlt évinek.

A megyék közötti arányok is szélsőségesek: a NAV határozatainak összesítése szerint 2011 első felében az összes adószám-felfüggesztés mintegy 30 százaléka esett Pest megyére, 2012-ben már csak 11 százaléka, 2013 első hat hónapjában pedig alig két százaléka. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont az idén háromszorosára, 164-re nőtt az adószám-felfüggesztéssel sújtott cégek száma. A legnagyobb mértékben, majdnem nyolcszorosára (87-re) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nőtt a hasonló sorsra jutott cégek köre, és csaknem négyszeres volt Veszprém megyében, ahol 76 céget „fosztottak” meg adószámától. Komárom-Esztergom megyéb en 134, Bács-Kiskun megyében 114 felfüggesztésre került sor. A törvény szigorára Zala megyében volt legkevésbé szükség; itt, az első fél évben mindössze négy cég adószámát kellett felfüggeszteni.

Kivel állunk szemben?

A fentiekben ismertetett számok is indokolják, hogy a gazdasági élet szereplői kapcsolatépítésük, üzleti partnerük kiválasztásakor már maguk is előzetesen tisztázzák, kivel, kikkel állnak szemben – fűzi hozzá a tájékoztatáshoz Iklódi András a feketelista.hu főszerkesztője. Portálunkon nemcsak valamennyi adószám-felfüggesztéssel sújtott cég adata, hanem 12 állami hivatal minden más elmarasztaló határozata is megtalálható. Az előrelátó üzletember egyetlen kattintással kiszűrheti a megbízhatatlan, szélhámos álvállalkozókat, megelőzheti a későbbi kellemetlenségeket, veszteségeket.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.