Nincs menekvés APEH elől


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cégbejegyzéstől számított kilencven napon belül kell elvégeznie az adóhatóságnak azokat az ellenőrzéseket, amelyek az újonnan alakult társaságokat érintik – derül ki az APEH elnökének utasításából.

Az idén kiemelten vizsgálja az adóhatóság az új társaságokat, az irányelv szerint ötödüket biztosan ellenőrzik majd. Az utasítás szerint az új bejegyzésű cégek közül az ellenőrzésre jelölteket kockázatelemzéssel jelölik ki. Különösen esélyesek a figyelemre azok a cégek, ahol a tulajdonosok, vezető tisztségviselők olyan cégben töltöttek be vezető szerepet korábban, amely köztartozás kiegyenlítése nélkül szűnt meg, jelentős összegű adóhiányt halmozott fel, felfüggesztették, törölték az adószámát.

Vizsgálatra számíthatnak azok is, akik korábbi cégüknél feketén foglalkoztatták alkalmazottaikat, és emiatt az adóhatóság üzletbezárással, tevékenységfelfüggesztéssel büntette őket, valamint azok, akiknek visszavonták egyéni vállalkozói igazolványukat valamilyen kötelezettségük elmulasztása miatt. Az akció célja a notórius csalók gazdaságba való visszatérésének megakadályozása.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.