Rokkantnyugdíjtervek – kinéz aszigorítás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyugdíjcsökkenésről természetesen szó sem lehet, a nyugdíjak értékét megőrizzük – ezt válaszolta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy ha a nyugdíjkasszában csak a nyugdíj jellegű kifizetések maradhatnak, akkor a rokkantsági kifizetések és a szociális járadékok hova kerülnek, illetve várható-e a nyugdíjak esetleges csökkenése az új rendszerben.

Míg tehát a kormány kitartóan állítja, hogy a februári reformtervek kapcsán nem csökken a nyugdíjasok és rokkantnyugdíjasok által havonta kapott pénz, továbbra sem tudni, a kabinet mit tervez a rokkantnyugdíjak rendszerével. Szakértők szerint a reformcsomagban olyan elemek szerepelhetnek, mint a képzési lehetőségek, a jogosultságok megállapításának szigorítása, a rehabilitációs időszakra járó összeg mérséklése – az időközi orvosi felülvizsgálatok gyakoribbá tétele, rendszeres behívásuk a munkaügyi központokba.

A korábbiakhoz képest már az új jogi szabályozás is óriási szemléletváltást jelent a háromévnyi rehabilitációs időszakkal, hiszen ez alatt rehabilitációs munkahelyen kell dolgoznia az érintettnek, azaz nem züllesztik rokkanttá egy életre – mutatott rá a Világgazdaságnak Máté Levente nyugdíjszakértő. A további változás egyik kulcspontja a képzés lehet, a rendszerben meg kellene találni a rokkantak rejtve maradt képességeit, nem azt nézni, mit vesztettek el, hanem azt, mi maradt nekik. Mindez Nagy-Britannia által 2003-ban bevezetett, meglehetősen költséges, ám kétségkívül hatékony rokkantnyugdíjreformjának alapelve is. A rokkantnyugdíjrendszer átalakítását megkerülhetetlenül a gazdaság fellendülésének, a foglalkoztatás bővülésének kell kísérnie, amely a rokkantság helyett alternatívát tudna kínálni – hangsúlyozta Máté Levente.

További részletek a Világgazdaságban.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.