Segít az új APEH a családi adózásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent az új APEH, a NAV honlapján az a nyilatkozat-minta, amivel igényelni lehet a családi kedvezményt. Minél előbb érdemes jelezni a munkáltatónál a jogosultságot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján megjelentek az adóelőleg‑nyilatkozatok javasolt mintái. Ezeket a nyilatkozatokat annak kell kitöltenie, és a munkáltatónak átadnia, aki szeretné, hogy a fizetése megállapításakor vegyék figyelembe a családi kedvezményt, az adójóváírást, vagy a súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezményt.

A családi kedvezmény kiemelkedő jelentőségű, mivel három eltartott gyermek esetén akár 99 000 forinttal csökkentheti a család havi adóterhelését. A felsorolt kedvezményeket a munkáltató csak abban az esetben veheti figyelembe a személyi jövedelemadó előleg megállapításánál, ha a munkavállaló leadja a nyilatkozatot.

Ilyen nyilatkozat hiányában a fenti kedvezményeket majd csak a bevallásában, 2012 első felében érvényesítheti. Ez például azt jelenti, hogy amennyiben egy munkavállaló bruttó 150 ezer forint havi fizetéséből tartja el egy kiskorú gyermekét, és nem nyilatkozatott, akkor a fizetéséből a munkáltató 22 100 forinttal több adót von le, mint amennyit ténylegesen fizetnie kellene. Ebben az esetben a magánszemély akár egy évet meghaladó időszakban is „hitelezni”” fog a magyar államnak.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a bérszámfejtést megelőzően – akár január 20-ai határidőig – kell a munkáltató számára átadni két példányban. A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozat megtételével különösen érdemes sietni, mivel azt közös háztartásban nevelt gyermek(ek) esetén mindkét házastársnak, közös gyermek(ek) esetén mindkét élettársnak, illetve mindkét szülő munkáltatójának is alá kell írnia.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.