Sejtéseink lehetnek az adóbevételekről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pontos adatok helyett trendeket közölt a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás gazdálkodásáról, így a azt sem tudhatjuk, melyik adófajtából mennyi folyt be a büdzsébe.


Az államháztartás központi alrendszerének 2013. augusztus havi hiánya 110,0 milliárd forintra teljesült. Az államháztartás központi alrendszerének 2013. augusztus végi hiánya így 961,2 milliárd forintra teljesült – olvasható a kormányzati portálon. Az pénzforgalmi deficit így 10 százalékkal meghaladja az egész évre tervezettet ; ez utóbbi adat kis utánajárással érhető el, mert a nemzetgazdasági tárca nem közölte.

Az államháztartás egyenlegének összetételét részletező korábbi közleményekben a kiadások és a bevételek részletes felsorolása következett; a számokból így az is kiderült, mely adónemekből mennyi pénz folyt be, és az összegek hogyan viszonyulnak a tervezetthez.

Most a részletes adatok ismertetésétől eltekint a tárca. A közleményből annyit tudhatunk meg, hogy „néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemek kerültek bevezetésre. Augusztus végéig magasabb összegben alakultak ugyanakkor egyes adóbevételek is, pl. a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, valamint az illetékbevételek. Ki kell emelni azonban azt is, hogy egyszeri, nagy bevételi tételek még az év hátralévő részében fognak befolyni a költségvetésbe, úgymint a frekvenciahasználati-jogosultság értékesítéséből származó mintegy 100 milliárd forintos bevétel, a pénzügyi tranzakciós illeték júniusban előírt – négy ütemben történő – befizetés része, az energiaellátók jövedelemadója és a társasági adó jelentős része is.”

„A Kormány a szerkezeti átalakítások miatt bekövetkezett változásokkal párhuzamosan a jövőben is minden eszközzel azon dolgozik, hogy a 3 százalék alatti hiánycél teljesüljön” – zárul a tárca közleménye.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

A közvetett adózás rendszere Nigériában (1. rész)

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 250 etnikai népcsoporttal; hivatalos nyelve az angol. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek, a gazdaság motorja a kőolaj-kitermelés. A kormány az elmúlt időszakban a közvetett adóztatásra fókuszált, így az áfa kulcsa 5%-ról 7,5%-ra nőtt. Következnek az érdekes részletek.