Sikertelen a rokkantnyugdíjasok reaktiválása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eddig összesen 8 ezer embert, a volt rokkantnyugdíjasok tíz százalékát sikerült visszaterelni a munkaerőpiacra. A rokkantak foglalkoztatását elősegítő rehabilitációs hozzájárulásból az idei évre 56 milliárd forintot fizethetnek be azok a legalább 25 főt foglalkoztató cégek, amelyeknél a megváltozott munkaképességűek aránya nem éri el az 5 százalékot – írja a Világgazdaság.


A kormány 2012 januárjában szüntette meg a rokkantnyugdíjat és 200 ezer olyan embert kötelezett felülvizsgálatra, akiknek rendszeres szociális járadék járt. A Világgazdaság információi szerint mostanáig az érintettek nagyjából 10 százalékát, 8 ezer embert sikerült visszasegíteni a munkaerőpiacra. A lap úgy tudja, hogy a felülvizsgálaton eddug nagyjából 106 ezer ember vett részt, közülük 67 ezren váltak jogosulttá a rokkantségi ellátásra. A kormány eredeti tervei szerint 150 ezer érintettet kellett volna visszaterelni a munkaerőpiacra.

Munkajogi kérdés-válasz szolgáltatás

Használja kérdés-válasz szolgáltatásunkat és kérdezzen szakértőinktől, akik egyénre szabott segítséget nyújtanak az Ön számára 5 munkanapon belül.
A kérdezési lehetőség mellett hozzáférést biztosítunk adatbázisunkhoz is, ahol több száz munkajogi kérdés-válasz közül böngészhet.
A szolgáltatást a munkajog.hu portál felületén keresztül éri el, ahol többféle csomagajánlat közül is választhat.

Részletes információ >>

A rokkantak foglalkoztatását a rehabilitációs hozzájárulással kívánják elősegíteni. Ezt a legalább 25 főt foglalkoztató cégeknek kell megfizetniük akkor, ha nem éri el az 5 százalékot a megváltozott munkaképességű dolgozóik aránya. A befizetett díj lvek óta folyamatosan emelkedik, 2011-re elérte a 66 milliárd forintot, az idei évre pedig 56 milliárdos bevételt várnak az adónemből – írja a Világgazdaság.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Magyar Kártyával érkezhet a képzett munkaerő

Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy a magas szakmai kompetenciával rendelkező harmadik országbeli állampolgárok részére Magyar Kártyát lehessen kiadni. Csák János miniszter rendelkezett a részletekről.