Teljes áfa-visszaigénylés az autójavításra?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A javítási anyagköltség áfájának 50 százalékos visszaigénylése helyett a teljes áfa visszaigénylését javasolja a kormánynak a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és az Autós Nagykoalíció (ANK), mivel ez növelné a legális szervizek forgalmát – közölte a két szakmai szervezet.


Az áfa-körbe tartozó adózók múlt év eleje óta vonhatják le az autó javítási számlájában szereplő anyagköltség 50 százalékát, és érzékelhető, hogy már ettől is megnőtt a legális szervizek forgalma.

Ezért lenne a legális javítókra még előnyösebb a teljes levonhatóság – áll a  közleményben.

A javaslatok között szerepel a teherautók tulajdonszerzési illetékének az eltörlése is. A szakmai szervezetek érve az, hogy más termelőeszközre – például nyomdagépre, esztergapadra – nem vet ki ilyen adót az állam, így ez hátrányos a fuvarozókra.

A cégautók – beszerzéskori – áfa-visszaigénylése is megjelenik a javaslatok között. Jelenleg ez nem lehetséges, de aki nyílt végű lízingbe vesz kocsit, az a lízingdíjban szereplő áfát visszaigényelheti. A nyílt végű lízing lejáratakor a kocsit vissza veszi a lízingbe adó, az nem lesz a lízingbe vevő tulajdona.

A szakmai szervezet azt állítják, hogy ha közvetlenül a cégek – és nem a finanszírozók – vásárolnák a kocsikat, előnyösebb feltételeket tudnának adni nekik a kereskedők.

A javaslatok között szerepel még a robogók rendszámmal való ellátása, ami visszaszorítaná a lopásokat.

Az egységes, központi járműtörténeti adatbázis létrehozása pedig szintén a legális javítókat segítené, miután csak azok tölthetnének fel adatokat az adatbázisba. A javaslatot a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) is támogatja.

Ha létrejönne a rendszer, a baleset utáni javítás nem jelenne meg abban, ha sufni cégben végezték el, így eladáskor javítatlanságot jelezne a vevőnek – áll a közleményben.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.