Újabb adóemeléseket jelentett be a kormány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány újabb megszorító intézkedésekről döntött szerda reggel, mivel az Európai Bizottság kevésnek találta a másfél héttel ezelőtt Matolcsy György által bejelentett intézkedéscsomagot – értesült az Origo. A kabinet mégsem felezi meg a bankadót, kétszeresére növeli a csekkadó mértékét, adóminimumot vezet be az iparűzési adóban és közműdíjat vet ki a csatorna és vezetékhálózatra.


A lap információi szerint a csomag összege 370 milliárd forint, ami jóval több a bizottság által hiányolt 200 milliárd forintnál.

A kormány eddigi tervei szerint a 120-130 milliárd forintos bevételt hozó banki különadót jövőre lefelezi. A kabinet erre vonatkozóan írásban is ígéretet tett a bankszövetségnek.

A jövőre életbe lépő pénzügyi tranzakciós illeték – más néven sárgacsekk-adó – 1 ezrelék lett volna csaknem minden banki ügyletre, most ennek mértéket a duplájára növelik.

Az új csomag része az iparűzés adóban bevezetendő adóminimum is – értesült az Origo. Az iparűzési adót jelenleg nettó árbevételül alapján fizetik a vállalkozások. A kormány az új intézkedéssel meghatározza majd, hogy forgalomtól függetlenül mi legyen az a legkisebb összeg, amelyet a cégeknek mindenképpen be kell fizetniük. A kormány ezeken felül közműdíjat vet ki a csatorna és vezetékhálózatra.

A másfél héttel ezelőtt bejelentett intézkedéscsomag a jövő évi költségvetésen tátongó 5-600 milliárd forintos lyukat próbálja eltűntetni. Ebből 150 milliárdnyit a hiánycél növelésével tervez megoldani a kormány, 400 milliárd forintot pedig a bejelentett csomagtól vár a kabinet, ez utóbbi Brüsszel szerint erősen optimista várakkozás.

Az Origo információi szerint az Európai Bizottság kevésnek találja a kormány intézkedéstervét és úgy látják, hogy ezekkel még a megnövelt hiánycél sem érhető el. A bizottság azt várja a kormánytól, hogy napokon belül új intézkedésekkel egészítse ki az akciótervet. A kabinetnek 150-200 milliárd forint pluszbevételt kell találnia a jövő évi büdzséhez, ha nem akar elesni az uniós pénzektől.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.