Újabb adóemeléseket jelentett be a kormány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány újabb megszorító intézkedésekről döntött szerda reggel, mivel az Európai Bizottság kevésnek találta a másfél héttel ezelőtt Matolcsy György által bejelentett intézkedéscsomagot – értesült az Origo. A kabinet mégsem felezi meg a bankadót, kétszeresére növeli a csekkadó mértékét, adóminimumot vezet be az iparűzési adóban és közműdíjat vet ki a csatorna és vezetékhálózatra.


A lap információi szerint a csomag összege 370 milliárd forint, ami jóval több a bizottság által hiányolt 200 milliárd forintnál.

A kormány eddigi tervei szerint a 120-130 milliárd forintos bevételt hozó banki különadót jövőre lefelezi. A kabinet erre vonatkozóan írásban is ígéretet tett a bankszövetségnek.

A jövőre életbe lépő pénzügyi tranzakciós illeték – más néven sárgacsekk-adó – 1 ezrelék lett volna csaknem minden banki ügyletre, most ennek mértéket a duplájára növelik.

Az új csomag része az iparűzés adóban bevezetendő adóminimum is – értesült az Origo. Az iparűzési adót jelenleg nettó árbevételül alapján fizetik a vállalkozások. A kormány az új intézkedéssel meghatározza majd, hogy forgalomtól függetlenül mi legyen az a legkisebb összeg, amelyet a cégeknek mindenképpen be kell fizetniük. A kormány ezeken felül közműdíjat vet ki a csatorna és vezetékhálózatra.

A másfél héttel ezelőtt bejelentett intézkedéscsomag a jövő évi költségvetésen tátongó 5-600 milliárd forintos lyukat próbálja eltűntetni. Ebből 150 milliárdnyit a hiánycél növelésével tervez megoldani a kormány, 400 milliárd forintot pedig a bejelentett csomagtól vár a kabinet, ez utóbbi Brüsszel szerint erősen optimista várakkozás.

Az Origo információi szerint az Európai Bizottság kevésnek találja a kormány intézkedéstervét és úgy látják, hogy ezekkel még a megnövelt hiánycél sem érhető el. A bizottság azt várja a kormánytól, hogy napokon belül új intézkedésekkel egészítse ki az akciótervet. A kabinetnek 150-200 milliárd forint pluszbevételt kell találnia a jövő évi büdzséhez, ha nem akar elesni az uniós pénzektől.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.