Ukrán munkavállalók elszállásolását terhelő áfa levonása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy belföldi áfaalany társaság a súlyos munkaerőhiány kiküszöbölése céljából külföldi munkavállalókat alkalmaz. A gyártási tevékenység folyamatosságának biztosítása és a szükséges munkaerő megtartása érdekében a társaság ingyenes szállást is biztosít nekik. A társaság kölcsönzött ukrán munkavállalókat is foglalkoztat. Ez utóbbi ukrán munkavállalók is igazoltan a társaságnál dolgoznak 100 százalékban, azonban az ő díjukat egy munkaerő-közvetítő cég számlázza. A kölcsönzött ukrán munkavállalók esetében a szállásköltség vagy a munkaerő-közvetítő cég díjában szerepel – mint járulékos költség –, vagy azt közvetlenül a társaság fizeti a szállásadóknak. Az Ukrajnában jelenleg fennálló háborús helyzet miatt az ukrán munkavállalók jelezték a társaságnak, hogy az Ukrajnában élő hozzátartozóik kimenekítéséhez szükséges bizonytalan ideig távol maradnak, illetve nem végeznek munkát, valamint a fenti időszakot követően csak akkor tudnak újra munkába állni, ha a hozzátartozóik elszállásolását az üzemek közelében meg tudják oldani. A társaság azt tervezi, hogy a jövőben az ukrán munkavállalók családtagjainak az elszállásolását is a jelenleg igénybe vett munkásszálláson oldja meg, akár plusz férőhelyek biztosításával. A szállásokat továbbra is az ukrán munkavállalók használnák, csak egy-egy szobában hozzátartozókat is elhelyeznének, vagyis minden szobában lenne ukrán munkavállaló, illetve egy-egy ukrán munkavállaló nagyobb szálláshelyet kapna. Így az ukrán munkavállalók maguk mellett tudhatják a hozzátartozóikat és folytathatják a munkát, a társaság pedig továbbra is rendelkezni fog a gyártáshoz szükséges munkaerővel. Levonhatja-e a társaság a saját maga által foglalkoztatott és a kölcsönzött ukrán munkavállalók, illetve azok hozzátartozóinak elszállásolását terhelő áfát? Az Adó szaklapban megjelent kérdés-válasz.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 120. §-a alapján a társaság a munkásszállás biztosítását terhelő előzetesen felszámított adót olyan mértékben jogosult levonásba helyezni, amilyen mértékben az az adóköteles gazdasági tevékenységéhez kapcsolódik.

Általánosságban elmondható, hogy az adólevonási jog gyakorlásának feltételei a munkavállalók részére ingyenesen történő szállásbiztosítás esetében fennállnak, vagyis az elsődlegesen a társaság mint munkáltató érdekeit szolgálja, mivel a társság a munkásszállást olyan külföldi, többek között ukrán munkavállalók részére biztosítja, akik a lakhelyüktől való távolság miatt másképp nem tudnák a mindennapi munkába járást megoldani.

Főszabály szerint a levonási jog nem állna fenn a hozzátartozók részére biztosított elszállásolás költségeire jutó áfa arányában, mert ez utóbbi szállásbiztosítás tekintetben nem teljesül a fenti feltétel, miszerint a társaság mint adóalany munkáltató érdekét szolgálja elsődlegesen a szállás biztosítása.

A kérdésben ismertetett esetben azonban olyan kivételes, speciális körülmények állnak fenn, amelyeket figyelembe véve a társaság az alábbi szempontok szerint mégis jogosult a saját maga által foglalkoztatott és kölcsönzött ukrán munkavállalók, illetve azok hozzátartozóinak elszállásolását terhelő áfát levonásba helyezni:

–   az érintett régióban munkaerőhiány van, a külföldi munkaerő, illetve az ukrán munkavállalók nélkül a gyártás folytonosságának, vagyis a társaság adóköteles gazdasági tevékenységének a végzése nem lenne biztosított;

–   a munkásszállás biztosítása az ukrán munkavállalók esetében a társaság adóköteles gazdasági tevékenységét szolgálja elsődlegesen, mert más módon az ukrán munkavállalók munkába járása nem biztosítható;

–   a munkásszállás kialakítása alapvetően olyan, amely a munkavállalók elszállásolását szolgálja, célozza, tehát a jellege nem olyan, amely normál esetben hozzátartozók elszállásolására lenne ideális;

–   a hozzátartozók elszállásolásának oka rendkívül kivételes, arra minden bizonnyal csak átmenetileg van szükség;

–   ha az ukrán munkavállalók hozzátartozóinak az elszállásolása nem lenne ilyen módon megoldható, akkor az ukrán munkaerő felmondana, ez pedig a társaság gyártási tevékenységét rövid távon ellehetetlenítené;

–   a szálláshelyen csak a munkavállalók hozzátartozói, az adott munkavállalóval közös lakrészben kerülnek elszállásolásra. (2022. március 17.)

Hivatkozott jogszabályhely:

– Áfa tv. 120. §


Kapcsolódó cikkek

2022. április 26.

Adólevonási jog és a tényleges gazdasági ügylet

Az adó jellegéből következő főszabály, hogy ha az adóalany nem, vagy nem teljes mértékben az adóköteles gazdasági tevékenysége keretében, annak segítése érdekében használja fel a terméket és a szolgáltatást, az adólevonási joggal nem, vagy csak részben élhet. Jogszabály-magyarázat és jogeset.
2022. május 23.

Hibás teljesítés és az áfa

A Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint hibás teljesítés esetén a jogosult elsősorban kijavítást, kicserélést kérhet, másodsorban árleszállítással, elállással élhet. Ismertetjük a szabályozást és bemutatunk egy érdekes jogesetet.