195 milliárddal tartoznak tartósan az APEH-nak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóságnak 2009 végén 1655 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 2955 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl – derül ki az APEH honlapján közzétett listákból.

Az APEH negyedévente teszi közzé a tartós – a vállalkozások közül a 100 millió forintnál, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül 10 millió forintnál nagyobb összeggel folyamatosan, 180 napon túl tartozó – adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 29,5 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 165,5 milliárd forinttal tartoztak 2009 végén, együttes minimális tartozásuk mintegy 195 milliárd forintra rúg.

A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1655 cégből 159 társaság adószámát felfüggesztette az adóhatóság, 1162 felszámolás, 68 pedig végelszámolás alatt áll, az utóbbiaktól tehát már nem sok bevételre számíthat az APEH.

A cégek között továbbra is sok a neve szerint kereskedelmi, szolgáltató társaság, de gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető, így fuvarozó, építőipari, nyomdai, számítástechnika, vagyonvédelmi, sütőipari vagy például ingatlanforgalmazó egyaránt akad. A tartós adósok között van például Alsóvadász önkormányzata, a GL Outlet Ingatlanforgalmazó és Kereskedelmi Kft. valamint a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány is.

A magánszemélyek között most is fellelhető Akkad Imad neve, aki arról híresült el, hogy 2008 decemberében a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forint tartozással szerepelt az APEH nagy adósok listáján, és ezúttal is találhatóak rajta ismert emberek, mint például Lang Györgyi énekes.

Szikora János, az APEH elnöke december közepén, egy rendezvényen elmondta: a hátralékok összege 400 milliárd forinttal emelkedett 2008 végéhez képest. A működő adózók hátraléka is mintegy 100 milliárd forinttal nőtt azzal összefüggésben, hogy az adóhatóság hosszabb időre, nagyobb összegben engedélyez fizetési kedvezményt. A válság miatt a részletfizetés helyett többen kérnek fizetéshalasztást (türelmi időt), egyéni helyzethez igazított ütemezéssel – mondta az APEH-elnök.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.