30 százalékkal több cég szűnt meg

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. április 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az első negyedévben 30 százalékkal több, összesen 16 675 cég szűnt meg Magyarországon, mint egy évvel korábban – közölte a Bisnode üzleti információszolgáltató. Az cégalapításokat is figyelembe véve fél százalékkal csökkent a működő cégek száma. Az átlagos fizetési határidő 25 nap.


Felszámolással 4508, végelszámolással 2468, kényszertörléssel pedig 9699 cég szűnt meg a Bisnode adatai szerint; jelenleg több mint 557 ezer céget regisztrálnak Magyarországon.

A nemzetközi cégminősítő elemzése szerint bár idén márciusban rekord számú, 4500 vállalkozás alakult, a cégalapítási dömping ellenére fél százalékkal csökkent a cégek száma az egy évvel ezelőttihez képest.

Az elemzésből látszik, hogy a legtöbb iparágban csökkent a cégek száma: leginkább a papíriparban, a fafeldolgozás terén és az építőiparban. 2013. április eleje és 2014. április eleje között mindhárom szektorra 3 százalék feletti cégszámcsökkenés volt jellemző.

Több, mint 3 százalékkal nőtt a cégalapítások száma a közigazgatás, az élelmiszergyártás és a vegyipar területén.

Megyei bontásban Csongrád, Pest, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyén kívül mindenhol kevesebb cég működik. A legnagyobb mértékű visszaesés Komárom-Esztergom (-4,43 százalék) és Baranya (-1,89 százalék) megyében történt.

A kutatásból az is kiderült: eddig a legnagyobb bedőlési arány az építőipart fenyegette a magyar gazdaságban, de 2014 első negyedévében a felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított arányának tekintetében a szektort már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás. A Bisnode adatai szerint 100 vendégfogadással és vendéglátással foglalkozó cégből közel 5 egy éven belül fizetésképtelenségi eljárás alá kerül. A kényszertörlési eljárásokkal együtt a vendéglátó cégek 14 százalékát érinti ilyen eljárás.

Az elemzés szerint az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül mozgott, de 2014 első negyedévében már átlag 25 nap volt jellemző. Az átlagos fizetési késedelem tekintetében mérsékelt növekedés jellemezte 2014 első negyedévét 2013 első három hónapjához képest. Ma átlagosan 18 napot késnek számláik kiegyenlítésével a cégek, míg egy évvel korábban ez az érték 17 nap volt.

(Forrás: MTI)

Kiskönyvtár az áfáról 3. rész: Áfalevonás és áfa-visszaigénylés

Gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk az adólevonási jog természetét, szabályait, az adólevonás általános és különös feltételeit, kitérve a speciális termék- és szolgáltatáskörökre. Ismertetjük az adólevonás tárgyi feltételeit, valamint az áfa-visszaigénylés jelenleg hatályos rendszerét.

Rendelje meg most! Ára mindössze 2990 Ft+ 5% áfa

 


Kapcsolódó cikkek:


Az év végi beruházások húzták fel tavaly a gazdaságot
2021. március 1.

A vártnál jobb 2020 negyedik negyedévi beruházási adatok szerepet játszhattak a GDP meglepően kedvező alakulásában, az idén pedig az uniós források segítségével 6-10 százalékos növekedést mutathatnak a fejlesztések – állítják a hazai elemzők.

Felpöröghetnek a cégvásárlások az egészségügyben
2021. március 1.

A COVID járvány hatásai és a gazdasági visszaesés egyenlőtlenül érintette az egészségügyi szektor egyes ágazatait. A cégvásárlások terén 2021-től új lendületet kaphat az egészségügy területe, a kivárási periódus után újra felértékelődhet az ágazat.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.