45 milliárd forint a fejlődni képes kiscégeknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elsősorban az egészségügy, a biotechnológia, az informatika, az internetmédia, az alternatív energia, az energetika, valamint a szolgáltatások területén működő kis- és középvállalkozások jelentkezését várják azok a kockázatitőke-alapkezelők, amelyek saját forrásaikhoz jelentős kiegészítést kaptak az uniós Jeremie programon belül. De, mint mondják, nem zárnak ki egyéb szektorokat sem, ha innovatív induló vagy a fejlődési lépcsőn előrelépő cégekről van szó.

Elsőként Magyarországon indult el az Európai Unió 27 tagországa közül az uniós forrásokból finanszírozott kisvállalkozói kockázatitőke-program. Sorra jelennek meg a kis- és középvállalkozásoknak szóló, kockázati tőke kihelyezését célzó pályázatok, melyeket nyolc kockázati alapkezelő ír ki. A kisvállalkozásokba való konkrét tőkebeszállásokig persze rögös adminisztrációs út vezet, vezetett. Amin már túl vagyunk, illetve ez év végéig biztosan lezajlik, hogy a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. szerződik a nyertes kockázatitőke-alapkezelő cégekkel. Ezt követően nekik mintegy 30 nap áll rendelkezésre a magántőkésekkel – független pénzügyi befektetőkkel, üzleti angyalokkal, magántőkealapokkal – kötött megállapodások véglegesítésére. Az így immár ténylegesen összeállt alapok működését pedig még engedélyeznie kell(ett) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) is.

Október elején nyolc alapkezelő nyert el egyenként 2,8-5 milliárd, összesen 31,5 milliárd forintot az uniós Jeremie-forrásból az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram keretében – a 40,5 milliárd forintos teljes keretösszeg fennmaradó részét várhatóan újra meghirdetik -, így a tőlük megkövetelt saját forrásokkal is számolva közel 45 milliárd forint vár a fejlődni képes és akaró kisvállalkozásokra. (A pályázati kiírás szerint az alapok önrésze minimum 30 százalékos, de egy nyertes esetében ez az arány meghaladta a 44 százalékot.) A teljes összeg mintegy 90 százaléka a hat felzárkózó régió – Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl -, 10 százaléka pedig Közép-Magyarország vállalkozásainak a megerősödését támogatja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tájékoztatása szerint. Fontos szempont, hogy a befektetések a vállalkozások korai – úgynevezett magvető-, induló, valamint a növekedési életszakaszába sorolható finanszírozását szolgálja. Elvárás volt az is, hogy a tervezett befektetési portfólióban az innovatív és/vagy kezdeti fázisú befektetések együttes aránya legalább 30 százalék legyen.

Együttműködés tudásközpontokkal

A nyertesek közül a Biggeorge’s-NV (BNV) Equity kockázatitőke-alapja lépett elsőként a nyilvánosság elé azzal, hogy rövidesen elindulhat az első, tízéves futamidejű, 4 milliárd forintos jegyzett tőkéjű alap, melynek tőkéjét 30 százalékban a Nagygyörgy Tibor tulajdonában álló Biggeorge’s és a dr. Nyíri Viktor tulajdonában álló NV cégcsoportok, 70 százalékban pedig az EU adja.

– Az alap olyan kis- és középvállalatokba kíván fektetni a következő négy évben, melyek növekedési potenciálja kiemelkedő, és elsősorban az egészségügy, a biotechnológia, az informatika, az internetmédia, az alternatív energia, az energetika, valamint a szolgáltatások területén működnek. Nem zárunk ki egyéb szektorokat sem, ha a vállalkozásnak, a célterületeken működő vállalkozásokhoz hasonlóan, van megalapozott üzleti terve és egyedi, lehetőleg nemzetközi perspektívával is rendelkező terméke vagy szolgáltatása és megfelelő, elkötelezett menedzsmentje – mondta Nagygyörgy Tibor.

Ez az alap három fejlettségi szakaszhoz nyújt majd jellemzően 30-450 millió forint tőkét -cégenként, több év alatt maximum 1,35 milliárd forintot -, és főként innovációhoz kapcsolódó magvető fázisú, kezdeti, illetve növekedési fázisú befektetéseket egyaránt tervez. Az innovációhoz kapcsolódó befektetéseik aránya az összes befektetés számarányán belül várhatóan meghaladja majd a 40 százalékot, ennek megvalósítása érdekében a BNV Equity több hazai tudásközponttal – például a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvánnyal, az INNOCENTER Innovációs Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, a veszprémi Pannon, a gödöllői Szent István és a Szegedi Tudományegyetemmel – is kialakított együttműködést, és további együttműködéseket is tervez.

A cégek fejlődését – a tőkén túl – üzleti, fejlesztési stratégiájuk kialakításával, vállalatvezetési, cégépítési, pályázati tanácsokkal, finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás támogatásával, belföldi és külföldi kapcsolatrendszerével is segíti a BNV Equity.

– Az első befektetési célpontok már megvannak, ezekbe várhatóan januártól, a lejegyzést követően tud majd befektetni az alap, de már most is várjuk a tőkét kereső vállalatok jelentkezését – folytatta Nagygyörgy Tibor. – Mivel a Jeremie programban számos megkötés van a tekintetben, hogy mely társaságok jöhetnek szóba a befektetéseket illetően, a BNV Equity egy második, hasonló méretű, a Jeremie program feltételeinek meg nem felelő cégekbe fektető alap indítását is tervezi a közeljövőben.

Innovatívak előnyben

A Centrál Fund Kockázati Tőkealap az első magyar magántulajdonú kockázatitőke-befektetési alap, amely a hazai intézményi befektetői piac legfontosabb szereplőinek részvételével, 5,2 milliárd forintos jegyzett tőkével alakult meg, jelentette be 2009. április végén Varga Zoltán, az igazgatóság tagja. A Centrál csoporthoz tartozó tőkealap elsősorban nehéz helyzetben lévő, de komoly értékekkel rendelkező kis- és középvállalkozásokba fektet be szektorkorlátozás nélkül, de az építőipar és az IT területén működő társaságokat el kívánják kerülni. A célpiac a mintegy kétezer, jellemzően 2-10 milliárd forint közötti árbevételt elérő társaság. Az alap jelentős szerepet kíván betölteni a megvásárolt vállalatok irányításában.

A DBH Group az elmúlt években holland leányvállalatán keresztül végzett tőkebefektetési tevékenységet Magyarországon, tanácsadóként és befektetőként számos tranzakcióban vett részt. Alapítói 2008 novemberében az európai pénzügyi, befektetési piacon szerzett tapasztalatok után hozták létre a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t. A cégcsoport célja, hogy azoknak a kkv-nak, amelyeknek részben vagy egészben fizikai és üzleti infrastruktúrát szolgáltat, tőkét is biztosítson növekedésükhöz, innovatív ötleteik megvalósításához, ily módon továbbra is aktív szerepet kíván vállalni Magyarországon az innovációs folyamatok előmozdítása érdekében. Saját fejlesztésű ingatlanban üzemeltetik a DBH Innovációs és Üzleti Központot Debrecenben és a budapesti Infoparkban.

Menedzsment-tanácsadással is segítenek

Az Etalon Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-hez a közép-magyarországi régióban lévő vállalkozások fordulhatnak, mivel – eltérően a többi Jeremie-győztestől – ők nem a fejletlen régiók fejlesztését szolgáló úgynevezett közös, hanem a co-investment alapra pályáztak – itt a magánbefektetők a majdani konkrét befektetésekhez keresnek magán-befektetőtársakat, míg a másik esetében közvetlenül az alap tőkéjéhez járulnak hozzá -, és nyertek 4 milliárd forintot. A célterületek az infotechnológia, az élelmiszer-feldolgozás és az egészségügy, és körülbelül 10-12 hazai vállalkozásba szeretnének beszállni.

A Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t 2008-ban jegyezték be, és a több mint 1,5 milliárd euró ingatlan- és tőkebefektetést kezelő Futureal Csoport tagja, mely több országban aktív. A hazai cég azonban egyáltalán nem foglalkozik ingatlanbefektetésekkel, vezetői a kockázatitőke-befektetések területén több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. Az egyik főtulajdonos dr. Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, a másik Futó Gábor vezérigazgató. Az alapkezelő első alapja a UMFT/Jeremie program keretében megvalósuló Finext Startup Kockázati Tőkealap. Mintegy 15 vállalkozásba szeretnének befektetni, többek között IT-cégekbe, valamint minden olyan vállalkozásba, amelynek terméke vagy szolgáltatása egyedi és hosszú távon is versenyképes, továbbá amely cég képes az európai és globális terjeszkedésre. A tőkén felül infrastruktúrával, kutatóintézeti hálózattal, kiterjedt üzleti kapcsolatokkal és menedzsment-tanácsadással is segítenek.

A Morando Kockázati Tőkealap-kezelő rendelkezésére álló összesen 6,51 milliárd forintból 1,96 milliárd egyenlő arányban három magánforrásból ered: Gansperger Gyulától, Gazda Tamástól és Mészáros Lászlótól. Preferált befektetési célterületeik a humán élettudományok és az állatgyógyászat, valamint a megújuló energiaforrások. Csuhaj V. Imre igazgatósági elnök szerint azonban semmilyen ágazatot nem zárnak ki, amely nincs az unió tiltólistáján. Az elnök más kockázatitőke-cégekben is partnert keres, mondván, e befektetők bizonyos esetekben kiegészíthetik egymást.

A Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. mögött az OTP Bank áll, így Tóth Viktor vezérigazgató szerint a bank értékesítési csatornáin keresztül is elérhetik a szóba jöhető vállalkozásokat. Mintegy 200 befektetési kérelmet várnak, és ebből négy év alatt mintegy 20 tranzakciót valósítanának meg. Alapvetően három célcsoportot határoztak meg: növekedési szakaszban lévő vállalkozások, induló vagy fejlődésük korai szakaszában lévő vállalkozások, kutatásfejlesztő vagy innovatív cégek, melyek az IT, a biológiai kutatás-fejlesztés és az alternatív energetikai megoldások területén aktívak. A tranzakciók mérete 50-400 millió forint.

A Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a korai szakaszú vállalkozások befektetője. Az alapkezelő a több mint öt éve számos sikeres hazai vállalat befektetőjeként aktív Primus I. és Primus II. kockázatitőke-alapok befektetési stratégiáját követve a Primus III. kockázatitőke-alap létrehozásával kezdi meg tevékenységét. A tőkebevonás biztosításán felül a cég tapasztalt alapkezelői csapata üzlettársként támogatja a menedzsment munkáját a növekedési stratégia kialakításában és céljainak megvalósításában, például az optimális értékesítési és pénzügyi folyamatok, a szervezeti struktúra vagy a nemzetközi piaci kapcsolatok fejlesztésében. A most befektetendő összesen 6,2 milliárd forintból 1,86 milliárdnyi magántőke több helyről származik: az alapkezelőtől, a Primus-alapok eddigi befektetőitől, a Primus Capital Central Europe III. alapból, az Aegon Magyarországtól és a StoneOne elnevezésű csehországi alapok alapjából.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2023. október 2.

Emelkedett a BUX szeptemberben

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX augusztus végéhez képest 0,1 százalékos emelkedéssel, 55 838,5 ponton zárta a szeptembert – közölte a BÉT hétfőn.

2023. október 2.

A magyar vállalkozások negyede késve jut a pénzéhez egy kutatás szerint

A magyar vállalkozók több mint fele átélte már azt a kellemetlen érzést, hogy késve jut a pénzéhez, és a számla lejárta után sem érkezik SMS a banki utalásról. Közel negyedük számára (24%) gyakori élmény az, hogy tartoznak nekik. A Számlázz.hu az Opinióval együttműködve készíttetett reprezentatív online felmérést a hazai vállalkozók pénzügyi helyzetéről, mindennapi nehézségeikről.

2023. október 2.

A növekedés mértéke várhatóan elmarad az inflációtól

Enyhén magasabb árbevétel- és nyereségnövekedéssel tervez a hazai kkv-szektor az év elejéhez képest, de továbbra is messze az infláció alatt vannak a várakozások: átlagosan 8,6 százalékos bevétel-, és 4,4 százalékos profit reálérték növekedést valószínűsítenek a következő egy évben. A K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményeiből az is kiderül, hogy a nem túl biztató pénzügyi várakozások a beruházási szándékot is visszafogják. Jelenleg 10-ből 6 cég tervez fejlesztést a következő egy évben, ami főként informatikai beruházásokat jelent.