5G alapú kísérleti projekten dolgozik együtt a Vodafone és a Bosch


5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Vodafone Magyarország és a magyarországi Robert Bosch Kft., hogy a többek között autóipari technológiák és szolgáltatások vezető beszállítójaként működő vállalat a járműfejlesztés, valamint a vezetéstámogató rendszerek terén is hasznosítsa az 5G hozzáadott értékét. Az októberben induló, 8 hónapon át tartó kísérleti projekthez a Vodafone biztosítja az 5G priváthálózatot a Bosch Gyömrői úti telephelyén, a begyűjtött telemetrikai adatok pedig a jövőben megreformálhatják az autóipari validációs teszteket.

A nemzetközi Bosch csoport egyik legjelentősebb európai autóipari fejlesztési központjában, a tavaly átadott, kilencvenezer négyzetméteres Bosch Budapest Innovációs Kampuszon 2023 októberében indul az a nyolchónapos kísérleti projekt, melynek során a Bosch és Vodafone mérnökei megvizsgálják, hogyan tudná támogatni az 5G hálózat a jármű-, valamint a vezetéstámogató rendszerek fejlesztését. A tízezer négyzetméternyi műszeres járműverifikációs felületen ellenőrzött körülmények között, a legkülönbözőbb útfelületeken, többféle szimulációs helyzetben végzik el a vizsgálatokat. A projekten dolgozó mérnökök részben és teljesen önvezető járművekkel kapcsolatos fejlesztéseken dolgoznak majd, valamint telemetrikai adatokat gyűjtenek. A projekthez a Vodafone Magyarország biztosítja az 5G priváthálózatot, valamint a hálózat felépítésén és üzemeltetésén túl mérnöki konzultációt is biztosít a kísérleti megoldások integrálásához és finomhangolásához.

„A Vodafone-nál mindig azokat az úttörő kezdeményezéseket keressük, amelyek a legmodernebb technológiai megoldásokat a mindennapi gyakorlatban kamatoztatják. 5G priváthálózatunk már élesben bizonyított a logisztika és a gyártás területén, illetve több tesztprojektben vettünk részt az autóipar területén is, így nagyon izgatottak vagyunk, hogy a most bejelentett együttműködés keretében az autóipar egy újabb szegmensében kamatoztathatjuk az újgenerációs internet kínálta lehetőségeket. Úgy gondolom, hogy hazánk egyik legjelentősebb technológiai beszállítójával, a magyarországi Bosch csoporttal igazán egyedülálló kísérleti megoldásokat hívhatunk életre, melyek a jövőben valóban megreformálhatják a teljes iparágat – mondta el Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettese.

2019-ben, a hazai szolgáltatók közül elsőként a Vodafone Magyarország indította el az ország első, mindenki számára elérhető kereskedelmi 5G hálózatát – az újgenerációs hálózat képességét ekkor egy távvezérlésű autó segítségével demonstrálták. Ezt követően, szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt újabb 5G alapú autóipari projektet mutatott be a Vodafone és a Budapesti Műszaki Egyetem: az együttműködés során egy olyan technológiai megoldást fejlesztettek, melynek segítségével lehetőség nyílt 5G privát hálózaton keresztül valósidőben versenyautót vezetni.

Az 5G hálózat a megnövekedett kapacitásnak, korábban nem látott gyorsaságnak és az alacsony válaszidőnek köszönhetően új távlatokat nyithat az autóipar területén. Az újgenerációs hálózat alkalmas az autók folyamatos diagnosztikai adatainak gyűjtésére és továbbítására, az autók közötti információcserére, továbbá a stabil és alacsony válasz idejű vezetéknélküli adatkapcsolatok megteremtésére, ezzel támogatva az autonóm vezetést, vagy akár az okos városok úthálózatainak áteresztőképességének növelését. Az 5G továbbá stabil és megbízható csatornát tud biztosítani különböző mozgásban lévő végpontok között, ezáltal lehetőséget biztosítva a távvezérlésű technológiák működtetésére.

Forrás: Vodafone sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

A privátbanki változások a pénzügyi úri szabók digitális utódjait követelik

A hivatali időben elérhető, megszokott termékcsoportokat kínáló privátbankárok helyét az éjjel-nappal, a chaten vagy épp a social media felületein elérhető, eddig elképzelhetetlennek tűnő szakterületeken is kompetenciákat felmutatni tudó tanácsadók veszik át a vagyonkezelési piacon, ám a személyes faktor sem tűnik el, csak éppen teljesen átalakul – így vélekednek a Blochamps Capital kutatásában megkérdezett privátbanki szolgáltatók, akik az ügyfelek megtartása és megszerzése mellett egyre nagyobb kihívásnak tartják a hozzáértő szakemberek megtartását is.

2024. július 15.

Takarító robot: a magyar mérnöknőnek sikerült, ami még senkinek!

Egy innovatív takarító robot nyerte el idén az év ötletéért járó elismerést a Magyar Ipari Célgép Nagydíj átadó ünnepségén. Az immár negyedik alkalommal megrendezett Gépész Szalon június végi díjátadóján a szakma legjobbjai gyűltek össze a Millennium Házában. Összesen nyolc kategóriában tüntették ki az elmúlt év legkiemelkedőbb pályamunkáit és három különdíjat osztott ki a zsűri, köztük volt Csikós Irén, aki egy vegyiüzem poros szállítópályáinak tisztítási problémájára tervezett egy innovatív takarító robotot, és a BBM csapata, akik kiemelkedő ipari célgéppel nyertek, a pályázatot mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett zenével adták be.

2024. július 15.

Az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése 17,9 százalékkal nőtt az első félévben

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága az első félévben 17,9 százalékkal 4924 darabra emelte eladásait, a használtautó-eladások 26 százalékkal 1205 darabra nőttek, a szerviz szolgáltatásoknál a szerviz órák száma 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest – közölte a társaság hétfőn.