NAV-Figyelő, 38. hét: változó EKHO szabályok, import tilalmak, NAV állásfoglalás


2023. augusztus 1-i hatállyal módosultak az EKHO szabályai. A 4.§ (3) és (6) bekezdései hatályon kívül kerültek, a 9.§ megfelelő módosításával. A módosítás értelmében augusztus 1-jétől a kifizetőnek nem kell kifizetői ekhot fizetnie, ezzel törvényi szintre emelkedik a veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján már 2022. szeptember 1. óta alkalmazható szabály – olvasható az eheti NAV-figyelőben.

Változtak az EKHO szabályai

2023. augusztus 1-i hatállyal módosultak az EKHO szabályai. A 4.§ (3) és (6) bekezdései hatályon kívül kerültek, a 9.§ megfelelő módosításával. A módosítás értelmében augusztus 1-jétől a kifizetőnek nem kell kifizetői ekhot fizetnie, ezzel törvényi szintre emelkedik a veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján már 2022. szeptember 1. óta alkalmazható szabály. A megváltotzott szabályok új információs füzetért kiáltottak. Itt megérkezett.

Állásfoglalás fémkereskedői koncesszori engedéllyel kapcsolatban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) a koncesszori fémkereskedő napi adatszolgáltatásának egy speciális esetével keresték meg. Az esetet és a NAV válaszát itt olvashatja.

Brent átlagárak

Az ásványolaj adómértékek megállapításához szükséges, Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagárakat itt tekintheti meg.

Vas- és acéltermékek importjára vonatkozó tilalmak

2023. június 24-től változtak az orosz–ukrán háború miatt Oroszországgal szemben elrendelt egyes szankciók szabályai. Az Oroszországból származó meghatározott KN-kód alá tartozó vas és acél alapanyag felhasználásával harmadik országokban előállított vas- és acéltermékek behozatali tilalma 2023. szeptember 30-tól, 2024. április 1-jétől és október 1-jétől lép hatályba.

A részletes tájékoztatás itt olvashatja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Jövőre a startupok adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.