750 milliárdot osztanak gazdaságfejlesztésre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összesen 750 milliárdot költ gazdaságfejlesztésre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a kormány minapi döntése nyomán; az összegből 530 milliárdra pályázhat a versenyszféra. A feldolgozóiparnak több, a kis cégeknek kevesebb jut a korábbinál. A pályázóknak érdemes bejelentkezniük a köztartozásmentes adózók adatbázisába. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának írása.


Döntött a Kormány a vállalkozásokat leginkább érintő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2015. évre szóló éves fejlesztési keretéről március 24-én. A közel hetven pályázati kiírás azonosító száma, keretösszege, eljárásrendje és megjelenésének ideje a vonatkozó 1173/2015 Kormányhatározat alapján a Magyar Közlöny 2015. évi 38. számában olvasható.

A jogszabály szerint idén hozzávetőlegesen 750 milliárd forintnyi támogatási felhívás jelenik meg, melyből mintegy 530 milliárdra tud pályázni a versenyszféra. Az Operatív Programon belüli egyes prioritási tengelyekre jutó forrástervezet az alábbiak szerint alakul:

  • 1. prioritási tengely: Kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása, keretösszeg: 140 Mrd Ft.

  • 2. prioritási tengely: Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció, keretösszeg: 207 Mrd Ft.

  • 3. prioritási tengely: Infokommunikációs fejlesztések, keretösszeg: 95 Mrd Ft.

  • 4. prioritási tengely: Energia, keretösszeg: 18 Mrd Ft.

  • 5. prioritási tengely: Foglalkoztatás, keretösszeg: 131 Mrd Ft.

  • 6. prioritási tengely: Versenyképes munkaerő, keretösszeg: 44 Mrd Ft.

  • 7. prioritási tengely: Turizmus, keretösszeg: 22 Mrd Ft.

  • 8. prioritási tengely: Pénzügyi eszközök, keretösszeg: 90 Mrd Ft.

A meghirdetett ütemterv alapján az első támogatási felhívások megjelenésére áprilistól számíthatunk, ezek közül kettő az előző tervezési időszak sikeres konstrukcióira épül:

  • Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásának bővítése. A felhívás keretösszege 80 Mrd Ft lesz.

  • Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása a szabad vállalkozási zónákban 5 Mrd Ft keretösszeggel.

Fontos megjegyezni, hogy mivel az Operatív Program nevesített kiemelt célcsoportja a termelő szektor vagy más néven feldolgozó ipar, ezért a kereskedelmi és szolgáltató szektorba tartozó kkv-k számára jóval kevesebb lehetőség adódik az új uniós fejlesztési ciklusban a kapacitásbővítő pályázati kiírásokban.

A pályázást mérlegelő vállalkozások számára ajánlatos bejelentkezni a köztartozás mentes adózók adatbázisába, mivel ebben az esetben akár biztosítéknyújtási kötelezettség alól is mentesülhet a támogatást igénylő, továbbá ekkor felgyorsulhat az előleglehívás és biztonságosabb és olcsóbbá válik a projekt finanszírozása is.

A kiírásra kerülő felhívások jelentős részének értékelése ún. egyszerűsített eljárásrend keretében zajlik majd le, ami megkönnyíti mind a támogatást igénylők adminisztrációs terheit, mind a pályázatok benyújtásának folyamatát, továbbá jól tervezhetővé teszi a projektek lebonyolításának időszükségletét.

Mivel a támogatási felhívások megjelenését követő egy hónapon belül az új pályázati rendszer keretében már be lehet nyújtani a támogatási igényléseket, ezért a megjelenést követően már a részletes információk birtokában bővebb tájékoztatást nyújtunk.

A cikk szerzője Sánta Sebő szociológus, közgazdász, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oktatója. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ az Adó Online szakmai partnere. 


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

EY: Világszerte tartanak az emberek az energiaárak emelkedésétől

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre – mutat rá az EY 21 piacon, többek között Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban, összesen közel 100 000 lakossági energiafogyasztó bevonásával készült kutatása. A megkérdezettek döntő többsége már egy 10 százalékos áramáremelést sem tudna kifizetni.

2024. február 28.

Megoszlik a felsővezetők véleménye a mesterséges intelligenciáról

Február elején hozta nyilvánosságra a Randstad a „HR Trends 2024” kutatás első részleteit. A több mint 350, különböző iparágakban működő hazai vállalat felsővezetőinek megkérdezésével zajlott kutatásból kinyert adatok révén többek között betekintést nyerhettünk a vállalati szektor üzleti kilátásaiba, HR kihívásaikba, létszámbővítési, béremelési és otthoni munkavégzéssel kapcsolatos terveikbe, információt kaphattunk az általuk nyújtott juttatásokról. Ezeken felül […]