A bajjal együtt nő az adóhatóság szigora is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalkozások manapság legkevésbé az adózási ügyeikkel törődnek. Fontosabb most a túlélés, az üzemi eredmény tartása. Szakértők szerint a büdzsé bevételi kényszere miatt érdemes felkészülni az adóhatósági eljárások szigorodására.

A pénzügyi és gazdasági válság begyűrűzésével az adózás, az adózási kérdések pillanatnyilag háttérbe szorultak. Prózaian: a cégeknek kisebb gondjuk is nagyobb az adózásnál – osztotta meg tapasztalatait a Napi Gazdasággal Gombkötő Bálint, a KPMG vezető adómenedzsere. Ráadásul ha beüt a krach, akkor túl sok feladat nem is lesz az adótervezés, adófizetés ügyében. Az üzemi nyereség elérése sokkal fontosabbá válik. A recesszióban amúgy is kevesebb bevétel után kell értelemszerűen kevesebb adót fizetni.

A szakértők szerint a vállalkozásoknál a közeljövő kerül előtérbe, vagyis a pillanatnyi cél a túlélés, így minden más, távolabbi cél és előny háttérbe szorul. Így az adótervezés helyett a tanácsadás más elemei iránt érdeklődnek inkább a vállalatok. Fontosabb lett például a transzferár-tanácsadás, hiszen megváltozott a piac árazása, és a felek között is sokkal keményebbek lettek az alkuk – magyarázta Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Persze nemcsak ez okoz fejtörést. Az adókedvezmények egy része például vállalásokhoz kötődik, amit jelenleg elég nehéz teljesíteni: a fejlesztési adókedvezményhez új munkahelyeket kell teremteni, folyamatosan emelkedő árbevétel mellett. Az ilyen típusú projekteket, vállalásokat felül kell vizsgálnia minden érintettnek – annál is inkább, mert kérdéses, hogy elfogadják-e vis maiornak az árbevétel-növekmény teljesítésénél a gazdasági válságot a hatóságok.

A társasági adóban várhatóan felértékelődik jövőre a veszteségelhatárolás és a céltartalékképzés: ezek az elemek biztosan hangsúlyosabban jelennek meg a bevallásokban. Összességében ott centralizálódik majd a tanácsadás, ahol bizonytalansági tényezők alakulnak ki – foglalta össze a szakértő. Különösen ilyen lesz az adózási eljárások köre, hiszen itt nemcsak a vállalatok oldaláról, hanem az adóhatóság szempontjából is megnő az ügyletek jelentősége. Nyilvánvaló, hogy az állam is pénzhiánnyal küzd, vagyis ki akarja majd hozni a maximumot a helyzetből: kézenfekvőnek tűnik, hogy ezt többek között az adóbehajtás erősítésével szeretné elérni. A cégeknek erre mindenképp fel kell készülniük, különösen az ellenőrzési irányelvekben lefektetett alapelvek alapján.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.