A bajjal együtt nő az adóhatóság szigora is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalkozások manapság legkevésbé az adózási ügyeikkel törődnek. Fontosabb most a túlélés, az üzemi eredmény tartása. Szakértők szerint a büdzsé bevételi kényszere miatt érdemes felkészülni az adóhatósági eljárások szigorodására.

A pénzügyi és gazdasági válság begyűrűzésével az adózás, az adózási kérdések pillanatnyilag háttérbe szorultak. Prózaian: a cégeknek kisebb gondjuk is nagyobb az adózásnál – osztotta meg tapasztalatait a Napi Gazdasággal Gombkötő Bálint, a KPMG vezető adómenedzsere. Ráadásul ha beüt a krach, akkor túl sok feladat nem is lesz az adótervezés, adófizetés ügyében. Az üzemi nyereség elérése sokkal fontosabbá válik. A recesszióban amúgy is kevesebb bevétel után kell értelemszerűen kevesebb adót fizetni.

A szakértők szerint a vállalkozásoknál a közeljövő kerül előtérbe, vagyis a pillanatnyi cél a túlélés, így minden más, távolabbi cél és előny háttérbe szorul. Így az adótervezés helyett a tanácsadás más elemei iránt érdeklődnek inkább a vállalatok. Fontosabb lett például a transzferár-tanácsadás, hiszen megváltozott a piac árazása, és a felek között is sokkal keményebbek lettek az alkuk – magyarázta Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Persze nemcsak ez okoz fejtörést. Az adókedvezmények egy része például vállalásokhoz kötődik, amit jelenleg elég nehéz teljesíteni: a fejlesztési adókedvezményhez új munkahelyeket kell teremteni, folyamatosan emelkedő árbevétel mellett. Az ilyen típusú projekteket, vállalásokat felül kell vizsgálnia minden érintettnek – annál is inkább, mert kérdéses, hogy elfogadják-e vis maiornak az árbevétel-növekmény teljesítésénél a gazdasági válságot a hatóságok.

A társasági adóban várhatóan felértékelődik jövőre a veszteségelhatárolás és a céltartalékképzés: ezek az elemek biztosan hangsúlyosabban jelennek meg a bevallásokban. Összességében ott centralizálódik majd a tanácsadás, ahol bizonytalansági tényezők alakulnak ki – foglalta össze a szakértő. Különösen ilyen lesz az adózási eljárások köre, hiszen itt nemcsak a vállalatok oldaláról, hanem az adóhatóság szempontjából is megnő az ügyletek jelentősége. Nyilvánvaló, hogy az állam is pénzhiánnyal küzd, vagyis ki akarja majd hozni a maximumot a helyzetből: kézenfekvőnek tűnik, hogy ezt többek között az adóbehajtás erősítésével szeretné elérni. A cégeknek erre mindenképp fel kell készülniük, különösen az ellenőrzési irányelvekben lefektetett alapelvek alapján.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. március 20.

EY: Így alakul át a hulladékgazdálkodás Magyarországon

Hamarosan indul az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. Az új szabályozással hazánk nagy lépést tesz a körforgásos gazdaságra történő átállás felé. Az érintett cégekre most sok feladat hárul, és alig több mint három hónapjuk maradt felkészülni. A változás nem csak a gyártókat érinti, amennyiben pedig egy vállalat nem tud megfelelni a követelményeknek, akár a tevékenységének felfüggesztésére is számíthat – hívja fel a figyelmet az EY.  

2023. március 17.

OC: Magyarország a második az EU ingatlanpiacán árnövekedésben

2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon. Budapesten egy téglalakás átlagos négyzetméterára már eléri az egymillió forintot, mellyel a második helyet foglaljuk el az Európai Unióban az ingatlanárak növekedését tekintve. A kontinens országai közül egyedül Észtország előzi meg hazánkat, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.