A Bosch csoport növelte árbevételét csökkenés a Danone-nál


A Bosch csoport 2023-ban növelte árbevételét és eredményét, sikeresen folytatja növekedési stratégiáját – emelte ki csütörtökön Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a vállalat éves eredményeit ismertetve. A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben – áll a cég honlapján.

A Bosch csoport növelte árbevételét és eredményét 2023-ban

A csoport ismertetője szerint a Bosch 91,6 milliárd eurós árbevételt ért el az elmúlt üzleti évben, ami 3,8 százalékos – árfolyamhatások nélkül 8 százalékos – növekedést jelent. A kamatfizetés és adózás előtti eredmény 4,8 milliárd euró (2022: 3,8 milliárd euró), az 5,3 százalékos árbevétel-arányos üzemi eredmény pedig 1 százalékponttal lett magasabb az előző éves eredménynél.

A Bosch idei évre vonatkozó általános kilátásai továbbra is visszafogottak. „2024-ben nem számítunk gazdasági felendülésre” – idézte a közlemény Markus Forschnert, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának pénzügyi területekért felelős tagját, aki mindössze 2,3 százalékos globális gazdasági növekedéssel számol 2024-ben. A stagnáló járműgyártás és a gépipar folytatódó gyengélkedése mellett a fogyasztási cikkek piacán két év visszafogottság után némi javulás érezhető – tette hozzá.

2024 első negyedévében 0,8 százalékkal csökkent az árbevétel, ami árfolyamhatások nélkül 2,7 százalékos növekedést jelent. „Ez jól mutatja, hogy meglehetősen ambiciózus az árbevételünk 5 és 7 százalék között tervezett éves bővülése” – hangsúlyozta Forschner.

A beszámoló szerint a mobilitás üzleti szektor árbevétele tavaly 6,9 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 10,9 százalékkal, 56,2 milliárd euróra nőtt. Az árbevétel-arányos üzemi eredmény 4,4 százalékra (2022: 3,4 százalék) emelkedett.

Az ipari technika üzleti szektorban az árbevétel 7,4 milliárd euró, amelynek 6,8 százalékos, árfolyamhatások nélkül 10,2 százalékos növekedése a HydraForce és az Elmo Motion Control felvásárlások konszolidációjából adódott. Az árbevétel-arányos üzemi eredmény 9,1 százalék (2022: 9,8 százalék).

A fogyasztási cikkek üzleti szektor árbevétele az előző évhez képest 6,6 százalékkal 19,9 milliárd euróra esett vissza, ami árfolyamhatások nélkül enyhe, 1,2 százalékos csökkenést jelent. Az árbevétel-arányos üzemi eredmény itt változatlanul 4,5 százalék volt. Az energia- és épülettechnika üzleti szektor 10,5 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 13,2 százalékkal 7,7 milliárd euróra növelte árbevételét, míg az árbevétel-arányos üzemi eredmény elérte a 9 százalékot (2022: 6 százalék).

Csökkent a Danone negyedéves bevétele

A mutató csökkenését részben a tej- és növényi termékek orosz szegmense (EDP Russia) dekonszolidációja okozta. A Danone márciusban arról számolt be, hogy megkapta az orosz illetékes hatóságoktól az Oroszországban lévő üzletének eladásához szükséges engedélyt, az ügyletből származó kár 1,2 milliárd euró.

Eközben az összehasonlítható alapon számított bevétel 4,1 százalékkal nőtt. A cég saját maga minimálisan kisebb, 6,7 milliárd euró negyedéves bevétellel számolt, összehasonlítható alapon pedig 3,4 százalékos bevételnövekedést várt.

A Danone megerősítette, hogy az idei évre továbbra is 3-5 százalékos bevételnövekedéssel számol összehasonlítható alapon. Az első negyedévben minden kategóriában és régióban növekedtek összehasonlítható alapon a cég eladásai. Európában 2,8 százalékos, Észak-Amerikában 2,5 százalékos, Kínában, Észak-Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben 8,9 százalékos, Latin-Amerikában 4,1 százalékos, az egyéb piacokon pedig 6 százalékos bővülést jegyeztek föl.

A tej- és növényi termékek üzletág (EDP) összehasonlító bevétele 3 százalékkal, a speciális élelmiszer üzletágé 3,8 százalékkal, a víz üzletágé pedig 8,1 százalékkal nőtt.

A Danone a világ legnagyobb joghurtgyártója. A cég portfóliójában található egyebek mellett az Evian, az Activia, az Actimel, az Oikos és a Danonino joghurt, az Alpro növényi alapú termékek, valamint a csecsemő- és kisdedtáplálás területén a Milupa és a Milumil.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).