A Graphisoft Park SE növelte eredményét az első negyedévben


A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság 2024. első negyedévi pro forma nettó eredménye 2,13 millió eurót tett ki, amely 4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának teljesítményét – közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsdén közzétett jelentésében.

A társaság bérleti díjbevétele az első negyedévben 4,31 millió euró volt, a tavalyi első negyedévi 4,2 millió euró után. A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyeresége (EBIDTA) az első negyedévben 4,11 millió euró volt az előző év hasonló időszakának 3,91 millió eurója után.

Független értékbecslő 2024 első negyedévének végén az ingatlanállomány valós piaci értékét 227 millió euróra értékelte, amely 1,5 millió euró növekedést jelent 2023. év végéhez képest. Ezen belül az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke 1,3 millió euróval nőtt.

Kiemelték, az ingatlanpiacon a bizonytalan gazdasági környezet csökkenő keresletet okoz, a bérlőknél a home office lehetőségének integrálása, és a meglévő irodaterületek funkciójának rugalmas alakítása került előtérbe.

A Graphisoft Park ingatlanjainak kihasználtsága a korábban kiemelkedően magas, 97-98 százalékról 2023. év végére 95 százalékra csökkent, amely azonban jelentősen kedvezőbb az átlagos budapesti üresedéshez képest.

A beszámoló szerint az idei első negyedévben a kismértékben csökkent kihasználtság mellett az esedékes euró alapú indexálás eredményeképpen a bérleti díjbevételek 116 ezer
euróval, közel 3 százalékkal haladták meg az előző év hasonló időszakának bevételét.

A működési költségek 17 százalékos növekedése az első negyedévben az inflációs díjemelések hatását mutatja. A beszámolóban jelezték, hogy fenntartják az egész évre vonatkozó óvatos becslésüket: 2024-ben néhány bérleti szerződésben bekövetkező változás miatt a bérbeadott területek csökkenésével számolnak, ugyanakkor várakozásuk szerint a kihasználtság továbbra is stabilan 90 százalék felett marad az év során. A bérleti díjak csökkenő mértékű indexálása a várhatóan kieső bevételnek csak egy részét kompenzálja, így összességében 2024-re az előző évinél 1,5 százalékkal kevesebb, 16,6 millió euró bérleti díjbevételt várnak. A működési költségek terén 18 százalékos növekedéssel számolnak, részben a szolgáltatási díjak emelkedése, valamint a személyi jellegű kifizetések növelése miatt.

A Graphisoft Park részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában 2023 február óta euróban jegyzik. A papír  kedden 8,85 eurón zárt, árfolyama az elmúlt egy évben 8 és 9,3 euró között mozgott.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.